Pola veka FK Gračanica: "Ostajemo simbol otpora i nade"

Svečanom akademijom, izložbom fotografija i revijalnom utakmicom fudbalski klub Gračanica obeležio je 50 godina postojanja. Najveći uspeh kluba je ulazak u treću ligu Srbije 1994. godine.

Autor:  

Siniša Kostić

|  

19.09.2024. 12:29

Pola veka FK Gračanica: "Ostajemo simbol otpora i nade"
Foto: Siniša Kostić

Nastao davne 1974. godine, Fudbalski klub Gračanica je sledbenik FK Rudnika iz susedne Kišnice. Osnovan je na inicijativu nekoliko fudbalera Rudnika, koji su želeli da svim zaljubljenicima u ovaj sport obezbede mesto gde bi mogli da se bave fudbalom. To je naišlo na oduševljenje svih, tako da je njihove utakmice pratilo mnoštvo gledalaca.

Jedan od osnivača FK Gračanica sa Kosova i Metohije, profesor istorije u penziji, Zoran Dimitrijević navodi da su zahvaljući ogromnoj volji i elanu uspeli da prebrode sve izazove na početku i otvore klub.

"Ovo je veliki jubilej za naš fudbalski klub i jako sam uzbuđen. Prošli smo kao i svi i lepe i manje lepe trenutke. Pobede su značile sreću, porazi tugu. Sada sam i tužan, jer jedan veliki broj naših igrača i mojih saradnika više nije među nama", dodao je nekadašnji fudbaler i trener kluba Zoran Dimitrijević.

Foto: Siniša Kostić

Novica Popović bio je golman Gračanice od 1985. godine, a govorio je o dvadesetogodišnjoj fudbalskoj karijeri uz posebne emocije kad je reč o podršci publike.

“Bilo je drugarsvo, bilo je publike, bilo je poštovanja, imali smo uspeha, publika je dolazila u velikom broju prateći utakmice Gračanice, tada su se utakmice igrale u 10 časova po najvećoj vrućini, ali je narod dolazio i iz Gračanice i iz okolnih sela”, kaže nekadašnji čuvar mreže Gračanice.

"Drugo poluvekovno poluvreme"

Direktor Odeljenja za sport Opštine Gračanica Dušan Cvejić je otvarajući izložbu "Sećanja FK Gračanica 1974-2024" izjavio da je za pola veka postojanja FK Gračanica dao šansu mnogim talentima da pokažu veštine, razviju se i napreduju, a mnogi od njih su postali prepoznatljivi u nacionalnim okvirima.

"Danas kada sumiramo značaj FK Gračanice vidimo priču o hrabrosti, entuzijazmu i zajedništvu, priču koja nas inspiriše da nastavimo dalje i ostvarimo još veće zajedničke uspehe, čak i u vremenima kada čitava zajednica prolazi kroz strah, neizvesnost i svakodnevne izazove FK Gračanica ostaje simbol otpora, hrabrosti i nade. Večeras počinje drugo poluvekovno poluvreme, baš na ovom mestu gde je i pre 50 godina počelo i verujem lično i u produžetke i čast mi je što se timska igra nastavlja", dodao je Cvejić.

Foto: Siniša Kostić

Nakon otvaranja izložbe fotografija u Velikoj sali Doma kulture u Gračanici održana je Svečana akademija na kojoj su zaslužnim pojedincima i institucijama dodeljne povelje i zahvalnice. Prikazan je i dokumentarni film o  radu i postojanju kluba.

Prethodno je u Sportskom kompleksu "Dragan Džajić" u Gračanici održana revijalna utakmica između starijih i mlađih veterana FK Gračanica.

Komentari (0)