(FOTO/VIDEO) Najjači napad Izraela na Bejrut: Ubijen vođa Hezbolaha Nasralah, IDF tvrdi da je legitimna vojna meta

Baza Hezbolaha u Bejrutu, u kojoj je vođa te libanske grupe Sajed Hasan Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom napadu, bila je legitimna vojna meta u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je u subotu portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

28.09.2024. 08:55

(FOTO/VIDEO) Najjači napad Izraela na Bejrut: Ubijen vođa Hezbolaha Nasralah, IDF tvrdi da je legitimna vojna meta
Foto: AP/Hussein Malla

IDF su u noći između petka i subote izvele novi talas vazdušnih udara na južna predgrađa Bejruta nakon napada na komandni centar pokreta Hezbolah čija meta je, po svemu sudeći, bio njegov lider Hasan Nasralah

Danijel Hagari je naveo da su izraelske vlasti civilnom stanovništvu izdale strože smernice, ograničavajući na hiljadu broj ljudi koji mogu da se okupe na jednom mestu u centralnom Izraelu, prenosi Rojters.

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je da Izrael ne vodi rat protiv libanskog naroda.

"Narodu Libana poručujem: ne vodimo rat protiv vas. Vreme je za promenu", saopštio je Galant.

Foto: AP/Hassan Ammar

Za ubijenog vođu Hezbolaha, Hasana Nasralaha, izraelski ministar odbrane je naveo da je bio "ubica i neposredna pretnja po živote hiljada Izraelaca i stranih državljana".

IDF su prethodno saopštile da je lider Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u napadu u petak na komandni centar tog pokreta u južnom predgrađu Bejruta.

Hezbolah je potvrdio da je Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom napadu i saopštio da će "nastaviti sveti rat protiv neprijatelja, a u znak podrške Gazi i Palestini i odbrane Libana i njegovog čvrstog i časnog naroda".

Izraelska vojska saopštila je da je gađala centralni štab Hezbolaha u naselju Dahije u južnom Bejrutu. U pitanju najveći napad na Bejrut u gotovo godinu dana sukoba s Izraelom.

IDF je istovremeno saopštila da je u vazdušnim napadima na jug Libana ubila komandanta raketne jedinice Hezbolaha Muhamada Ali Ismaila i njegovog zamenika Hoseina Ahmeda Ismaila. 

Kako navode očevici, u jutarnjim satima čulo se više od 20 odvojenih vazdušnih napada.

Hiljade Libanaca su napustile domove u južnim predgrađima Bejruta i okupile se na trgovima, u parkovima i ulicama prestonice.

Hezbolahova televizija El Manar izvestila je da je šest zgrada uništeno i da ima mnogo žrtava u višestrukim napadima IDF-a.

Izraelski zvaničnik rekao je za Tajms of Izrael da je meta napada bio lider Hezbolaha Hasan Nasralah.

"Vrlo je teško zamisliti da će izaći živ iz takvog udara“, dodao je neimenovani zvaničnik.

Izraelski mediji dali su oprečne procene da je Nasralah ubijen u napadu na Hezbolahovo podzemno sedište.

Tasnim negira te navode. Izvori te agencije tvrde da generalni sekretar Hezbolaha, Hasan Nasralah i predsednik Izvršnog saveta pokreta, Hašem Safijedin nisu povređeni u izraelskom napadu i da su dobrog zdravlja.

Ambasada Irana u Libanu upozorila je da poslednji napad na Bejrut "opasna eskalacija koja menja stvari".

Foto: AP/Hassan AmmarNapad na Bejrut tokom noći

Napadi na Bejrut, daleko najjači od početka eskalacije sukoba, označavaju oštru eskalaciju konflikta, navodi Rojters.

Libanske vlasti potvrdile su da je šest osoba poginulo, a 91 ranjena u jučerašnjem napadu, četvrtom po redu na južna predgrađa Bejruta koja kontroliše Hezbolah tokom protekle nedelje.

U izraelskim napadima na Liban tokom protekle sedmice ubijeno je više od 700 ljudi.

Iran, koji podržava Hezbolah, optužio je Izrael da je koristio američke bombe "razarače bunkera" u jučerašnjem napadu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da SAD nisu bile ranije obaveštene o napadu na sedište Hezbolaha, kao i da je predsednik Džozef Bajden obavešten o razvoju događaja.

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin ponovio je pozive na 21-dnevni prekid vatre u Libanu predviđen u američko-francuskom predlogu istakavši da je situacija "duboko zabrinjavajuća".

Kao kontraudar, Hezbolah je ispalio salvu raketa na grad Safed na severu Izraela.

Foto: Tanjug/AP/Bilal Hussein

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u govoru na Generalnoj skupštini u UN istakao da njegova zemlja traži mir dok se bori za život.

"Izrael traži mir uprkos tome što se bori za svoj život suočen sa 'divljim neprijateljima' koji žele njegovo uništenje", rekao je, između ostalog, Netanjahu.

Više od 30.000 ljudi, uglavnom Sirijaca za tri dana prešlo je u Siriju iz Libana, saopštila je Agencija UN za izbeglice.

Izraelska vojska: Ubijen operativac Hamasa

Šef mreže operativaca Hamasa na jugu Sirije Ahmed Muhamed Fahd, koji je organizovao napade na Izrael iz te zemlje, ubijen je tokom noći u vazdušnom napadu, saopštila je izraelska vojska (IDF).

Kako je navedeno, Fahd je organizovao i rukovodio raketnim napadima na izraelske trupe na Golanskoj visoravni, prenosi Tajms of Izrael.

"Fahd je eliminisan dok je planirao da izvrši još jedan teroristički napad u kratkom vremenskom periodu", dodaje IDF.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)