(FOTO) Granatiranje pograničnih područja u Libanu, kopneni upad Izraela "neminovan"

Kopneni napad na Izrael je, kako prenose mediji, "neminovan", a snažno granatiranje čuje se u pograničnim područjima Libana, dan nakon što je Izrael najavio kopnenu ofanzivu.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

30.09.2024. 22:06

(FOTO) Granatiranje pograničnih područja u Libanu, kopneni upad Izraela "neminovan"
Foto: Tanjug/AP/Baz Ratner

Libanske trupe povukle su se sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice, rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor.

Do povlačenja dolazi usred sve većih naznaka neizbežnog izraelskog kopnenog upada u južni Liban.

Libanska vojska pomerila je svoje položaje na južnoj granici nakon pretnji izraelskim upadom na ciljeve Hezbolaha, kaže zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

Libanski mediji izveštavaju o snažnom granatiranju izraelske artiljerije ka pograničnom selu Vazani, blizu Gadžara, piše Times of Israel.

Mediji pišu kako izveštaji sugerišu da je kopneni upad u Liban "neminovan".

Izraelska vojska (IDF) pozvala je libanske civile u blizini nekoliko zgrada u južnom predgrađu Bejruta, u kako se navodi, uporištu Hezbolaha poznatom kao Dahijeh, da odmah evakuišu.

IDF civilima: Udaljite se najmanje 500 metara

Pukovnik Avihaj Adraee, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je mapu uz ovu najavu, pokazavši gde civili treba da se udalje, najmanje 500 metara od tri lokacije, preneo je Tajms of Izrael.

"Nalazite se u blizini objekata Hezbolaha i IDF će delovati odlučno protiv njih. Radi vaše sigurnosti i sigurnosti vaših članova porodice, morate odmah da se evakuišete od ovih zgrada i ostatnete najmanje 500 metara dalje od njih", rekao je Adraee.

Podsetimo, neimenovani američki zvaničnik izjavio je za CBS njuz da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji je zvaničnik rekao da bi mogao da počne "za nekoliko sati".

Foto: Tanjug/AP/Baz Ratner

Mirovne snage UN više ne patroliraju graničnim područjima na jugu Libana.

"Više ne možemo da patroliramo graničnim područjima na jugu zbog teške artiljerijske vatre izraelskih snaga i Hezbolaha", rekao je portparol UN Stefan Dujarik.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)