Izrael priprema odgovor na napad Irana: "Gde god, kad god i kako god želimo"

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na iranski napad.

Izvor: Tanjug   |  

01.10.2024. 23:13

Izrael priprema odgovor na napad Irana: "Gde god, kad god i kako god želimo"
Foto: Tanjug/APAriel Schalit

Hagari je rekao da je bio "mali broj pogodaka u centru Izraela i u južnom Izraelu" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, preneo je Tajms of Izrael.

"Većinu projektila presreli su Izrael i odbrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama", istakao je portparol IDF.

Hagari je rekao da je napad "teška i opasna eskalacija" i da će imati posledice.

"Naše odbrambene i ofanzivne sposobnosti su na najvišem nivou spremnosti. Naši operativni planovi su spremni. Odgovorićemo gde god, kad god i kako god želimo, u skladu sa direktivom vlade Izraela", naglasio je on.

S druge strane, Iranska revolucionarna garda saopštila je da je 90 odsto raketa koje je Iran lansirao protiv Izraela uspešno pogodilo svoje ciljeve.

U saopštenju objavljenom na državnoj televiziji navedeno je da je napad bio usmeren na vazdušne i radarske baze, kao i na bezbednosni aparat koji je planirao ubijanje visokih ličnosti Hamasa i Hezbolaha.

Bajden: Aktivna diskusija o odgovoru Izraela

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je u toku "aktivna diskusija" američkih i izraelskih zvaničnika o tome kako bi trebalo da izgleda odgovor Izraela na raketni napad iz Irana, dodajući da ''ostaje da se vidi'' kakve će posledice pretrpeti Teheran.

On je najavio da će razgovarati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ali nije precizirao kada, prenosi Tajms of Izrael.

Ocenio je da je iranski napad na Izrael "poražen i neefikasan". Bajden je ponovio da Vašington "potpuno podržava" Izrael nakon napada Irana.

"Da ne bude grešaka, SAD u potpunosti, potpuno, potpuno podržavaju Izrael", rekao je Bajden.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)