Gutereš: Zastava UN vijoriće se uprkos zahtevu Izraela da se relociramo

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je "apsolutno suštinski važno" da se izbegne otvoreni rat u Libanu, koji bi imao duboke i užasavajuće posledice.

Izvor: Tanjug   |  

02.10.2024. 18:10

Gutereš: Zastava UN vijoriće se uprkos zahtevu Izraela da se relociramo
Foto: Tanjug/AP/Yuki Iwamura

"Mora da se obezbedi sigurnost i bezbednost svog osoblja UN. Naše mirovne misije ostaće na svojim pozicijama, zastava UN vijoriće se i dalje uprkos zahtevima Izraela da se relociramo", saopštio je Gutereš, prenosi Rojters.

On je osudio iranski napad na Izrael u utorak uveče i pozvao na prestanak neprijateljstava u Libanu.

"Vreme je i za prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca, i isporuku pomoći Palestincima. Smrtonosni krug uzajamnog nasilja mora da prestane, vreme izmiče", naveo je Gutereš.

Prethodno je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio da je Guterešu zabranjen ulazak u tu zemlju jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad Irana.

"Svako ko ne može nedvosmisleno da osudi gnusni napad Irana na Izrael, kao što su skoro sve zemlje na svetu uradile, ne zaslužuje da kroči na izraelsko tlo", rekao je Kac.

Iran je u utorak ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael u trenutku kada eskaliraju sukobi između Izraela i libanske grupe Hezbolah, koju Iran podržava.

Gutereš je nakon tog napada izdao kratko saopštenje u kojem govori samo o "najnovijim napadima na Bliskom istoku" i osuđuje sukob "koji sve više eskalira".

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)