Nemački AfD na udaru drugih stranaka: Poslat javni poziv da se partija zabrani

Nakon haosa u parlamentu u Erfurtu u istočnoj nemačkoj pokrajini Tiringiji, gde je stranka Alternativa za Nemačku (AfD) postala najveća grupa u državnom parlamentu i to nakon izbora početkom septembra, pokrenuto je pitanje da se ova stranka zabrani.

Autor:  

Saša Dobrijević

|  

07.10.2024. 15:43

Nemački AfD na udaru drugih stranaka: Poslat javni poziv da se partija zabrani
Foto: AP/Michael Sohn Alternativa za Nemačku

AfD, koja je 2001. godine proglašena ekstremističkom, postala je meta zbog politike koju sprovodi, ali je ta situacija došla do vrhunca kada je glasno prozvana da ju je potrebno ugasiti.

Počela je ozibljna raspravlja se o tome kako politika ostalih stranaka da se nosi sa AfD u narednom periodu. Kancelarija za zaštitu ustava u Tiringiji, koja prati domaće ekstremističke pokrete u Nemačkoj, klasifikovala je stranku kao "desničarsku i ekstremističku".

Georg Majer, lider tiringijskih socijaldemokrata i još uvek vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, izjasnio se u za pokretanje postupka pred Saveznim ustavnim sudom za zabranu AfD.

Foto: AP/Markus Schreiber

"Današnji događaji u tiringijskom parlamentu pokazali su da AfD agresivno i borbeno preduzima akcije protiv parlamentarizma", rekao je on na društvenoj medijskoj platformi Iks, nekadašnem Tviteru, i dodao: "Mislim da to znači da su se stekli preduslovi za zabranu".

On je i ranije ove godine imao slične objave koje su bile upućene na račun AfD, rekavši: "Poslanici AfD ostaju da sede dok Berbel Bas dočekuje ukrajinskog ambasadora u Bundestagu. Ne može se jasnije izraziti gde se nalazi ova stranka".
 


Član 21. nemačkog ustava - Osnovni zakon, kaže: "Stranke koje, zbog svojih ciljeva ili ponašanja svojih pristalica, nastoje da potkopaju ili ukinu osnovni demokratski poredak ili da ugroze postojanje Savezne Republike Nemačke, biće neustavan".

Na Saveznom ustavnom sudu je da odluči da li se politička partija može zabraniti.

Savezna vlada, Bundestag i Veće 16 saveznih država, Bundesrat, imaju pravo da podnesu peticiju.

Foto: AP/Jochen Krause

Poslednji pokušaj da se nekoj stranci zabrani postojanje dogodio se 2017. godine, kada je najviši nemački sud odbacio istorijski pokušaj da se zabrani krajnje desničarska Nacionalna demokratska partija (NPD) u zemlji.

Savezni ustavni sud presudio je da NPD nema potencijal da sruši demokratiju u Nemačkoj. U presudi po tom slučaju sud je ocenio da je bivši NPD zaista bio neustavan, ali i politički beznačajan.

Poređenja radi za razliku od NPD, AfD je dobro ustoličena politička snaga, ali kao i kod NPD nijedna druga partija do sada nije pokazala interesovanje da uđe u koaliciju sa AfD, tako da ona nema realnih izgleda da bude deo Vlade.

Redakcija Newsmax Balkans je kontaktirala AfD stranku, ali su rekli da u ovom trenutku ne žele da daju bilo kakve izjave povodom svih ovih dešavanja.

Politička partija SPD je našoj redakciji potvrdila da oni ne sprovode process raspuštanja AfD.

Foto: AP/Franka Bruns

"Da pojasnimo, poslanička grupa SPD u Bundestagu trenutno ne sprovodi proces raspuštanja ili zabrane AfD. Raspravu oko potencijalne zabrane pokrenule su i druge političke ličnosti, kao što je političar CDU, Marko Vandervic, koji je javno pozvao na takav korak. Za detaljnije informacije o ovome, preporučio bih da se direktno obratite gospodinu Vandervicu".

Član Bundestaga Marko Vandervic (član CDU) je počeo da vodi kampanju preko zajedničkih stranačkih linija za zajednički predlog da Bundestag glasa o zabrani. 

U našu redakciju je stigao i odgovor administracije nemačkog Parlamenta u kome piše: "Neutralna - administracija Parlamenta ne može dati nikakav politički intervju ili izjavu, jer je poslanički sastav Bundestaga rezultat saveznih izbora". 

Foto: AP/Markus Schreiber

Prema nemačkom zakonu, najmanje pet odsto poslanika moralo bi da podrži njihovu inicijativu. Marko Vandervic za medije tvrdi da je se postignut taj broj.

Politička stranka SPD, u izjavi za Newsmax Balkans, smatra da ako bi se zabrana ikada razmatrala, to bi dovelo do značajnih pomeranja na nemačkoj političkoj sceni, ali bi to zahtevalo pažljive pravne i demokratske procese kako bi se osiguralo da je u skladu sa ustavnim principima. Stoga, SPD smatra zabranu AfD-a kao krajnju meru, naveli su u saopštenju.

Svaka potencijalna zabrana ne bi bila odluka Bundestaga ili političkih partija, već bi bila sprovedena kroz pravni proces, koji uključuje nemački ustavni sud (Savezni ustavni sud), tako da bi procedura morala da prođe kroz ozbiljne pravne regulative kako bi se uopšte dovelo u pitanje političko delovanje AfD, a sa druge strane AfD klasifikacija "desničarskih ekstremista" ne garantuje zabranu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)