UN: Akcije izraelske vojske u Gazi su ratni zločini i potencijalni zločini protiv čovečnosti

Eksperti UN su izrazili solidarnost sa palestinskim narodom, povodom godišnjice Hamasovog napada na Izrael i početka rata u Pojasu Gaze, istakavši da akcije izraelske vojske protiv Palestinaca predstavljaju ratne zločine i moguće zločine protiv čovečnosti.

Izvor: Tanjug   |  

07.10.2024. 23:42

UN: Akcije izraelske vojske u Gazi su ratni zločini i potencijalni zločini protiv čovečnosti
Foto: Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

"Kao rezultat toga, Međunarodni sud pravde (MSP) upozorio je da postoji stvarna i neposredna opasnost od nepopravljive štete po pravo Palestinaca da budu zaštićeni od genocida", upozorili su stručnjaci UN u zajedničkom saopštenju.

Eksperti UN su istakli da međunarodni pravosudni mehanizmi, UN i međunarodna zajednica treba da temeljno, nepristrasno i nezavisno istraže ove navode, uspostave komandni lanac, krivično gone i kažnjavaju počinioce i obezbede punu reparaciju za žrtve i njihove porodice.

"Nastavljamo da apelujemo na međunarodnu zajednicu da osigura prekid transfera oružja od strane država i kompanija Izraelu, uključujući i preko punomoćnika, kako bi se izbegla odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti saučesništvom", poručili su oni.

Zabrinutost zbog širenja nasilja i neprijateljstva

Eksperti UN su takođe izrazili zabrinutost zbog širenja nasilja i neprijateljstava u drugim zemljama regiona, posebno eskalacije u Libanu, koja je do sada rezultirala smrću više od 2.000 osoba, uključujući žene i decu, ranjavanjem više od 9.500 osoba i raseljenje stotina hiljada, prenosi Wafa.

Oni su pozvali sve sukobljene strane da odmah prekinu neprijateljstva, poštuju rezolucije UN i privremene mere MSP za Izrael i Gazu, razmene taoce, uključujući i Palestince koji se nalaze u izraelskim zatvorima, omoguće neograničen pristup nezavisnim stručnjacima UN u Izrael i okupiranu palestinsku teritoriju, radi vođenja istraga o kršenju međunarodnog prava i zaustave eskalaciju u regionu.

Eksperti UN su istakli potrebu da se u potpunosti sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi se ostvarilo pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje, uključujući i kroz sveobuhvatnu sprovođenje savetodavnog mišljenja MSP, kojim se od Izraela zahteva da napusti okupirane palestinske teritorije.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)