Hopfild i Hinton dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: Dizajnirali veštačke neuronske mreže za mašinsko učenje

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da dodeli ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku Džonu J. Hopfildu i Džefriju E. Hintonu "za temeljna otkrića i pronalaske koji omogućavaju mašinsko učenje pomoću veštačkih neuronskih mreža".

Izvor: Tanjug   |  

08.10.2024. 11:58

Hopfild i Hinton dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: Dizajnirali veštačke neuronske mreže za mašinsko učenje
Foto: Tanjug/AP/Christine Olsson Hopfild i Hinton dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

U obrazloženju Nobelovog komiteta se navodi da su "ovogodišnja dva dobitnika Nobelove nagrade za fiziku koristila alate fizike da bi razvili metode koji su temelj današnjeg moćnog mašinskog učenja".

Hopfild je svoja istraživanja vršio na Univerzitetu Prinston, a Hinton radi na Univerzitetu u Torontu.

Foto: Tanjug/AP/Chris Young

Članica Nobelovog komiteta pri Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka Elen Muns je rekla da su dvojica laureata "koristila fundamentalne koncepte iz statističke fizike da dizajniraju veštačke neuronske mreže koje funkcionišu kao asocijativna sećanja i pronalaze obrasce u velikim skupovima podataka", prenosi AP.

Ona je rekla da su takve mreže korišćene za unapređenje istraživanja u fizici, kao i da su "postale deo našeg svakodnevnog života, na primer u prepoznavanju lica i prevođenju jezika".

Nagrada za fiziku se dodeljuje od 1901. godine, a dobitnici će podeliti novčanu nagradu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna.

Američki naučnici Viktor Ambros i Gari Ruvkun dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu za otkriće mikro RNK, odnosno fundamentalnog principa kojim se reguliše aktivnost gena, saopštila je Nobelova skupština Instituta Karolinska u Stokholmu.

Ime dobitnika nagrade za hemiju biće poznato u sredu, 9. oktobra, a dan kasnije biće objavljen i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, takođe u Stokholmu.

U Oslu će 11. oktobra biti objavljeno ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Ime dobitnika Nobela za ekonomiju biće poznato 14. oktobra, a biće objavljeno u Stokholmu.

Foto: Tanjug/AP/Chris Young

Nagrade će biti uručene na ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela, koji je ustanovio tu nagradu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)