Analitičar za Newsmax Balkans: Vojne odmazde važne za sprečavanje budućih neprijateljstava Izraela sa regionom

Izrael tek treba da donese konačnu odluku o tome kako će izgledati odgovor na iranski raketni napad. Zbog rastućih tenzija, Newsmax Balkans kontaktirao je analitičara za međunarodnu bezbednost Šahina Modaresa koji je dao analizu situacije na Bliskom istoku.

Autor:  

Saša Dobrijević

|  

13.10.2024. 15:58

Analitičar za Newsmax Balkans: Vojne odmazde važne za sprečavanje budućih neprijateljstava Izraela sa regionom
Foto: AP/Vahid Salemi Paljenje izraelske zastave

Kabinet za bezbednost se sastao kako bi doneo  odluku o ovlašćivanju premijera i ministra odbrane da odrede odgovor na prošlonedeljni iranski napad. Međutim, nije objavljeno kakva je odluka doneta.

Foto: AP/Susan Walsh

Podsećamo, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u sredu razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o postupku Izraela protiv Irana. Iako je saopšteno da je razgovor trajao 30 minuta, nisu objavljeni detalji ovog razgovora.

Zbog celokupne situacije i rastućih tenzija na Srednjem istoku, redakcija Newsmax Balkans kontaktirala je analitičara za međunarodnu bezbednost, Šahina Modaresa koji je dao detaljnu analizu trenutne situacije u ovom regionu.

Opseg izraelskih ciljeva obuhvata i nuklearna postrojenja 

Modares je najavio kao mogući odgovor Izraela na raketni napad Islamske Republike da je opseg izraelskih potencijalnih ciljeva širok i da obuhvata nuklearna postrojenja, kritičnu infrastrukturu, vojne instalacije i skladišta oružja.

Foto: Privatna arhiva

"Ova širina ciljeva pruža Izraelu značajnu stratešku fleksibilnost. Štaviše, izraelske mogućnosti infiltracije omogućavaju precizne operacije, uključujući ciljana ubistva ključnih vojnih i političkih ličnosti, kao što su komandanti u okviru Korpusa garde islamske revolucije (IRGC). Ovaj nivo prodora ukazuje na sofisticiranu obaveštajnu mrežu koja može da destabilizuje komandnu strukturu Irana i ometa njegove operativne sposobnosti", kaže Modares.

Mediji navode da je Iran lansirao oko 200 projektila kao i da ih je Izraelski odbrambeni sistem sve oborio. Na pitanje, ima li dovoljno vojnih kapaciteta sa obe strane za ovu bitku, Modares  ističe da napori Islamske Republike da razvije i testira balističke rakete pokazuju rastuću ofanzivnu sposobnost koja ima za cilj da izazove izraelske sisteme vazdušne odbrane.

"Izraelska višeslojna odbrana se, međutim, pokazala veoma efikasnom u presretanju većine ovih projektila, minimizirajući njihov uticaj. Ova dinamika naglašava asimetriju tehnoloških mogućnosti između dve nacije, pri čemu Izrael održava jasnu prednost u odbrani od raketa. Uprkos napretku Irana, njegov raketni program još uvek nije uspeo da probije vazdušnu odbranu Izraela u značajnoj meri", navodi analitičar.

Izraelska strateška doktrina i odgovor

Izraelsko pridržavanje doktrine opstanka Ariela Šarona zahteva snažan i odlučan odgovor na svaku agresiju, uključujući i drugi napad Islamske Republike, smatra sagovornik Newsmax Balkans.

"Takav odgovor je ključan ne samo za trenutno odvraćanje, već i za očuvanje strateške pozicije Izraela u regionu. Neuspeh da se adekvatno odgovori može da ohrabri druge susedne države ili nedržavne aktere da izazovu Izrael, potencijalno narušavajući njegovu dugoročnu bezbednost. Stoga je održavanje odvraćanja putem vojne odmazde od suštinskog značaja za sprečavanje budućih neprijateljstava", kaže Modares.

Izraelska odbrana i podrška saveznika

Dok se izraelska odbrambena strategija u velikoj meri oslanja na njegove sofisticirane sisteme vazdušne odbrane, ona takođe ima koristi od jakih međunarodnih saveza, posebno sa Sjedinjenim Državama, ističe Modares.

"Ukoliko Islamska Republika eskalira nakon izraelskog kontranapada, podrška SAD bi bila kritična za dalje naginjanje ravnoteže snaga u korist Izraela. Ovo partnerstvo poboljšava kapacitet Izraela da održi produžena vojna angažovanja i jača njegov strateški položaj u suočavanju sa potencijalnim sukobima na više frontova ili uzvratnim udarima Irana", dodaje Modares.

Foto: AP/Abir SultanFoto: Abir Sultan

Ova situacija vodi ka tome da su događaji od 7. oktobra na simboličan način od strateškog značaja za Izrael, sličan uticaju 11. septembra na Sjedinjene Države.

"Odgovor Izraela odražava sveobuhvatan pristup borbi protiv terorizma, koji ide dalje od eliminacije visokorangiranih ličnosti unutar grupa kao što su Hamas i Hezbolah. Sistematski ciljajući na operativne vođe i komandante srednjeg nivoa, Izrael ima za cilj da temeljnije demontira infrastrukturu takozvanih pokreta otpora", kaže Modares.

On zaključuje, da gledajući unapred, postoji mogućnost da Izrael može proširiti svoje operacije kako bi se direktno suprotstavio rukovodstvu Islamske Republike, potencijalno pojačavajući tenzije i dovodeći do direktnog vojnog angažmana sa Teheranom.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)