Ministarstvo pravde SAD: FBI nije istražio slučajeve seksualnog zlostavljanja dece

Kancelarija glavnog istražitelja američkog Ministarstva pravde (OIG) saopštila je da FBI nije ispravno istražio pojedine slučajeve seksualnog zlostavljanja dece niti je prijavio neke navode o nasilju državnim i socijalnim službama.

Izvor: Tanjug   |  

29.08.2024. 17:36

Ministarstvo pravde SAD: FBI nije istražio slučajeve seksualnog zlostavljanja dece
Envato

Izveštaj glavnog istražitelja Ministarstva pravde Majkla Horovica iz jula 2021. otkrio je propuste FBI-ja zbog kojih je bivši lekar gimnastičkog tima SAD Lari Nasar bio u mogućnosti da zlostavlja najmanje 70 žrtava pre nego što je uhapšen.

Horovic je rekao da je njegova kancelarija sprovela novu reviziju 327 navoda o seksualnom zlostavljanju dece prijavljenih FBI-ju između oktobra 2021. i februara 2023. i prijavila 42 ili 13 odsto pregledanih incidenata, štabu FBI-ja.

Do toga je došlo zbog verovanja revizora da je ovim navodima neophodna "neposredna pažnja", uključujući i neke gde fali istražna aktivnost, prenosi Rojters.

FBI je rekao da će preduzeti dalje mere u 43 odsto slučaja i dodati dokumentaciju u 40 odsto slučajeva od ukupno 42 incidenta ove vrste, tvrdi OIG.

"Identifikovali smo brojne incidente u kojima FBI nije adekvatno reagovao" na navode o zlostavljanju dece, rekao je Horovic.

Envato

OIG je kao primer naveo incident u kojem je FBI primio navode o zlostavljanju od strane registrovanog seksualnog prestupnika, ali ''nije preduzeo odgovarajuće istražne radnje više od godinu dana“.

Taj osumnjičeni je u tom periodu navodno zlostavljao još jedno dete, a od navoda OIG-a FBI je ''preduzeo odgovarajuće mere'', a protiv osumjičenog u tom slučaju je podignuta optužnica.

Komentari (0)