Uragan Milton oštetio srpsku crkvu na Floridi

Uragan Milton protutnjao je zapadnom obalom Floride, u kojoj živi i veliki broj Srba, imigranata iz nekoliko generacija, a tu su i tri srpske crkve gde se okuplja naša dijaspora: crkva Svetog Đorđa u Klirvoteru, te crkve Svetog Save u Sent Pitersburgu i Nort Portu.

Autor:  

Antonije Kovačević

|  

15.10.2024. 21:28

Uragan Milton oštetio srpsku crkvu na Floridi
Foto: Crkva Svetog Save

Ova poslednja je u uraganu pretrpela štetu koja, na svu sreću, nije velika. Uragan manjeg intenziteta, koji je prošao kroz gradić Nort Port, odneo je ukrasne stubove sa crkve Svetog Save.

Otac Sašu Đurđevića, paroh crkve, kaže da šteta nije velika, s obzirom na razaranja koja je uragan i tornada koja su ga pratila izazvao u regionu.

"Odneta su ta dva stuba, koja ćemo ovih dana popraviti, tako da će crkva ponovo zablistati starim sjajem. U prethodnom uraganu Ijanu su nam stradala ulazna vrata, krov, a oluci su odneti, ali smo to u međuvremenu zahvaljujući parohijanima uspeli da saniramo. S obzirom da je ovo već četvrti uragan koji je prošao ovuda od 2017.godine još smo dobro i prošli. Molimo se Bogu da nas sledeći zaobiđe i da ljudi ne stradaju", ističe otac Saša Đurđević.

On je za vreme uragana pri crkvi organizovao prihvatilište u kome su se smestili parohijani koji su živeli u ugroženim zonama, kao i oni koji ne žive u kućama od čvrstog materijala.

"Bilo je lepo, družili smo se, kuvali smo 'Uragan čorbu'… Prekjuče, u nedelju, sam u crkvi služio liturgiju pa smo se opet malo skupili. Nismo imali struju, ali je ona došla odmah posle liturgije, tako da sada nemamo ni tih problema", ističe sveštenik Đurđević.

Za vreme uragana u crkvi Svetog Save je služen moleban za sve građane koji su bili ugroženi naletima uragana Milton.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)