Američki avion za elektronsko ratovanje vredan 125 miliona dolara pao nedaleko od baze u Vašingtonu

Vojni avion EA-18G Grauler, eskadrile za elektronsko ratovanje Američke mornarice, srušio se u utorak istočno od planine Reinier, saopštila je pomorska vazduhoplovna baza NAS Vidbej ajlend.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

17.10.2024. 00:12

Američki avion za elektronsko ratovanje vredan 125 miliona dolara pao nedaleko od baze u Vašingtonu
Foto: Tanjug/AP/Ken Lambert/The Seattle Boing EA-18G Grauler pred poletanje iz vazduhoplovne baze NAS Vidbej ajlend 2016. godine

Američka mornarica je u sredu tragala za dvojicom članova posade, budući da nije poznato da li su se neposredno pred pad letelice katapultirali, prenosi AP.

Timovi za pretragu, koristeći i helikopter MH-60S, pokrenuli su akciju spasavnja posade, a istrage uzroka nesreće i dalje traje.

Boing EA-18G Grauler za elektronsko ratovanje proizašao je iz američkog mornaričkog lovca-bombardera F/A-18F Super Hornet. Opremljen sofisticiranom elektronikom i protivradarskim naoružanjem među najskupljim je vazduhoplovima koje koristi Američka mornarica. Posadu čine dva člana: pilot i navigator. Ovaj tip aviona postao je operativan 2009. godine, a pored SAD, koristi ga i Ratno vazduhoplovstvo Australije.

Avion koji se srušio u utorak pripadao je Eskadrili za elektornsko ratovanje VAQ-130 "Zappers". Skvadron je nedavno raspoređen na nosač aviona USS "Dwight D. Eisenhower", klase "Nimitz", koji trenutno pripada Atlantskoj floti.

.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)