Zbog komentara o genocidu Osmanskog carstva nad Jermenima ugašen radio u Istanbulu

Nezavisna radio-stanica u Istanbulu Otvoreni radio prestala je sa radom nakon što joj je državno regulatorno telo RTUK oduzelo dozvolu za emitovanje jer nije ispoštovala nalog za ukidanje komentara o genocidu nad Jermenima, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug   |  

17.10.2024. 20:13

Zbog komentara o genocidu Osmanskog carstva nad Jermenima ugašen radio u Istanbulu
Foto: Envato

Iz radio-stanice je saopšteno da nalog o ukidanju takvih komentara predstavlja najnoviji udarac na slobodu govora i medije u Turskoj, pogotovo uoči 30. godišnjice početka emitovanja.

"Oduzimanje dozvole, bez obzira na razlog, definitivno predstavlja pokušaj gašenja glasa naroda" rekao je za medije suosnivač radija Omer Madra u sredu, nakon što je radio zvanično prestao sa emitovanjem.

Iz Otvorenog radija je u junu saopšteno kako je propust u sprovođenju ukidanja komentara bio uzrokovan greškom Nacionalnog elektronskog obaveštajnog sistema.

"Kada je problem primećen poslato je pismo RTUK kojem su objašnjeni tehnički problemi, međutim oni su u julu odlučili da dozvola bude oduzeta i nisu odgovorili na našu molbu", saopšteno je iz radio-stanice.

Radio-stanica je suspendovana u maju nakon što je jedan od sagovornika u programu 24. aprila, na dan kada države koje smatraju da je izvršen genocid nad Jermenima održavaju komemoraciju tim povodom, aludirao na taj masakr koje je izvršilo Osmansko carstvo, ali Turska navode o genocidu negira.

Odluka turskog suda o prekidu rada Otvorenog radija ukinuta je prošlog meseca, ali je licenca za rad radio-stanici oduzeta 11. oktobra, iako RTUK nije precizno naglasio zbog čega je doneta takva odluka.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)