Bivši predsednik Albanije Iljir Meta uhapšen zbog korupcije, Salji Beriša hapšenje nazvao "političkim progonom"

Bivši predsednik Albanije i lider Slobodarske stranke Iljir Meta uhapšen je u Tirani po nalogu Specijalnog tužilaštva za korupciju i organizovani kriminal.

Izvor: Tanjug   |  

21.10.2024. 15:32

Bivši predsednik Albanije Iljir Meta uhapšen zbog korupcije, Salji Beriša hapšenje nazvao "političkim progonom"
Foto:Tanjug/AP/Hektor Pustina

On se nije opirao hapšenju, koje je povezano sa istragama SPAK o slučaju "ČEZ DIA", a sprovedena je i imovinska istraga za njega i njegovu bivšu suprugu Moniku Krijemadi.

Tereti se najverovatnije zbog slučaja sa kojim se povezivao, a koji se tiče korupcije i odbijanja prijave imovine, prenosi Juronjuz Albanija.

Vest je potvrdio bivši premijer Salji Beriša, koji je naveo da se radi o političkom hapšenju.

"Politički progon Ilira Mete je politički, politički i samo politički. Nisu objavili nikakve činjenice, nijedan dokument, ali su sprovodili naredbe Edija Rame, koji je svim sredstvima pokušao politički, a možda i fizički, da eliminiše Iljira Metu. Edi Rama je, kao što sam u prošlosti osuđivao, umešan u nestanak osoba na nezakonski, neustavan način", rekao je Beriša.

Iljira Metu je SPAK prethodno više puta pozivao u prostorije Tužilaštva, zbog slučaja "ČEZ DIA", koji se odnosi na imovinsku istragu i lobiranje.

Meta je bio najavio da će u ponedeljak u 13.40 sati održati održati konferenciju za novinare, ali je pre toga uhapšen, prenosi Albanijan post. Ranije je austrijski list Kronen Cajtung objavio da su Iljir Meta i LSI platili 700.000 dolara za lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Takozvani slučaj "ČEZ DIA" potiče iz 2009. godine. a devet privatnih kompanija od ČEZ je dobilo 12 miliona dolara od ugovora o naplati nenaplaćenih dugova.

Najveći dio sredstava primio je "Debt International Management", sa administratorom Kastriotom Ismailjijem.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)