Folksvagen smanjuje troškove: Ukida garanciju zaposlenja za radnike posle 30 godina

Najveći nemački proizvođač automobila Folksvagen objavio je danas da će krajem 2024. ukinuti nakon 30 godina garanciju zaposlenja za svoje radnike.

Izvor: Tanjug   |  

11.09.2024. 09:56

Folksvagen smanjuje troškove: Ukida garanciju zaposlenja za radnike posle 30 godina
Tanjug/AP/Michael Sohn

"Moramo da omogućimo Folksvagenu da smanji troškove u Nemačkoj na konkurentan nivo kako bi samostalno investirali u nove tehnologije i nove proizvode", rekao je direktor ljudskih resursa Grupe Folksvagen Gunar Kilijan. On smatra da je donošenje ove mere presudno obzirom na konkurenciju i poziciju Nemačke kao biznis lokacije, prenosi Bild.

Zaposleni u Folksvagenu sada imaju prelaznu zaštitu od šest meseci, što znači da su otkazi mogući od 1. jula 2025.

Predstavnici sindikata kompanije su najavile da će protestovati protiv ove odluke i najavili da će se braniti od zatvaranja fabrika i masovnih otpuštanja.

"Ekonomsko okruženje se ponovo pogoršalo, novi dobavljači dolaze u Evropu. Pored toga, Nemačka posebno zaostaje u pogledu konkurentnosti. Mi kao kompanija sada moramo da delujemo dosledno u ovom okruženju", saopštio je nedavno izvršni direktor Folksvagena Oliver Blume.

Smanjenje broja radnika Folksvagena kroz delimično penzionisanje i otpremnine više nije dovoljno da bi se postigla željena ušteda, tvrdi menadžment.

Komentari (0)