Demokrata i borac u Ukrajini: Ko je osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa

Uhapšeni građevinski radnik Rajan Vesli Rut (58), kog FBI istražuje kao osobu koja je pokušala ubistvo republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa ima kriminalnu prošlost i od 2019. godine podržava isključivo demokratske kandidate, pišu američki mediji.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: CBS, Tanjug   |  

16.09.2024. 09:00 >> 15:04

Demokrata i borac u Ukrajini: Ko je osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa
Foto: AP/Alex Brandon

"Rajan Vesli Rut (58) je bio naoružan puškom u stilu AK-47 i navodno je bio 300-500 metara od Trampa kada su ga primetili pripadnici Tajne službe bivšeg predsednika", rekao je šerif okruga Palm Bič Rik Bredšo.

Osumnjičeni je bio nekoliko rupa ispred mesta gde je bivši predsednik igrao golf na njegovim terenima u Vest Palm Biču, rekli su zvaničnici, piše CBS news

Pripadnici tajne službe otvorili su vatru na Ruta, ali još nije jasno da li je pucao. Bredšo je rekao da je svedok video čoveka kako iskače iz žbunja i beži u crnom Nissanu. Zvaničnici su dobili registarske tablice, a automobil je odvučen oko 80 milja severno od mesta incidenta, vozač je priveden i identifikovan kao osumnjičeni.

Foto: AP/Stephany MatatNa mestu incidenta nađeni puška AK-47, ranac i Go-Pro kamera

Policija je na licu mesta u žbunju pronašla pušku, nišan, dva ranca sa keramičkim pločicama i GoPro kameru.

Osumnjičeni donator demokrata

Kako piše Njujork post, Raut, koji je iz Severne Karoline, često je na društvenim mrežama objavljivao komentare o politici, a u aprilu je na mreži X napisao da je "demokratija na glasačkom listiću" ove godine.

"Ne možemo da izgubimo", napisao je on, ponavljajući antitrampovsku retoriku, navodi list.

Za Trampa je naveo da ga je kao predsednik razočarao i da "Amerikance želi da učini robovima".

"Ne možemo priuštiti poraz. Svet računa na nas da mu pokažemo put", jedna je od poruka koje je Raut objavio na društvenim mrežama.

Od 2019. godine, Raut je, iako demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac. On je na društvenim mrežama takođe snažno podržavao Ukrajinu u ratu protiv Rusije i Tajvan u napetim odnosima sa Pekingom, navodi list.

Prema prvim informacijama, Rajan Vesli Rut po društvenim mrežama se hvalio kako je jedno vreme proveo kao dobrovoljac u Ukrajini, te da je kasnije pomagao u regrutaciji boraca za taj front.

U jednoj od objava Raut vlasniku mreže "X" Ilonu Masku poručio da od njega želi da kupi raketu kako bi je opremio bojevom glavom i uperio je u zaštićenu vilu ruskog predsednika Vladimira Putina na Crnom moru.

Rut je uhapšen nedugo nakon što je pobegao, pošto su agenti Tajne službe otvorili vatru na njega jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je bivši predsednik igrao golf.

Republikanski predsednički kandidat je nepovređen i na bezbednom, saopštila je policija, a FBI incident istražuje kao "pokušaj ubistva".

Šerif okruga Martin Vilijam Snajder saopštio je da je osumnjičeni uhapšen nedugo pošto su FBI, Tajna služba i kancelarija šerifa Palm Biča izdali hitan nalog, preneo je Glas Amerike.

Osumnjičeni nije bio naoružan kada je uhapšen, a šerif Snajder je istakao da je bio miran i da nije pokazivao mnogo emocija, niti je postavljao pitanja.

Kandidat republikanaca je dobio pojačano obezbeđenje nakon neuspešnog atentata u julu. Govore tokom mitinga drži iza blindiranog stakla.

Posle incidenta, Tramp se vratio u svoj privatni klub Mar a Lago u Palm Biču.

 

Haris: Nema mesta nasilju u Americi

Bela kuća je saopštila da su predsednik Džo Bajden i potpredsednica, koja je ujedno i predsednička kandidatkinja demokrata, Kamala Haris obavešteni o incidentu i da će dobijati najnovije informacije o toku istrage, ali i da oseća „olakšanje“ znajuči da je Tramp bezbedan.

Haris je saopštila da joj je drago što je Tramp bezbedan, ističući da „nasilju nema mesta u Americi“.

Komentari (0)