(VIDEO/FOTO) Požari besne Portugalom: Četiri žrtve, među njima i vatrogasac

Četiri osobe su poginule u požarima koji su zahvatili centralni i severni deo Portugala, dok je više od 40 osoba povređeno, javila je državna novinska agencija Lusa, dodajući da su vlasti tokom noći evakuisale još ljudi.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: Tanjug   |  

17.09.2024. 10:17

(VIDEO/FOTO) Požari besne Portugalom: Četiri žrtve, među njima i vatrogasac
Foto: Tanjug/AP/Bruno Fonseca

Vatrogasac je umro od srčanog udara i pronađena su tela dvoje civila, objavila je novinska agencija LISA, pozivajući se na agenciju za civilnu zaštitu ANEPC.

Jedan od poginulih je 28-godišnji radnik šumarije, kojeg je požar zatekao u šumi. Druga žrtva, kao i vatrogasac, umrla je od srčanog udara dok je pokušavala da ugasi vatru pored svog doma. 

Civilna zaštita potvrdila je tri smrtna slučaja do ponedeljka uveče, ali nije htela da komentariše izveštaj Luse.

Više od 1.000 vatrogasaca radilo je tokom noći kako bi stavili pod kontrolu četiri požara u severozapadnom okrugu Aveiro.

Snimci Rojtersa pokazali su lokalne stanovnike koji su bacali kante vode na plamen koji se širio blizu grada Nelas, oko 50 km istočno od Aveira.

U Portugalu je bilo 48 aktivnih požara u kontinentalnom delu, a mobilisano je oko 5.000 vatrogasaca.

U samom Aveiru, požari su za poslednja dva dana progutali više od 10.000 hektara šume i rastinja, što je približno ista površina koja je izgorela do kraja avgusta u celoj zemlji.

Komandir nacionalne hitne pomoći i civilne zaštite Andre Fernandeš rekao je u ponedeljak uveče da bi požari u Aveiru mogli da progutaju još 20.000 hektara.

Vlasti su zatvorile nekoliko autoputeva, uključujući deo glavnog puta koji povezuje Lisabon i Porto, i obustavile železničke veze na dve železničke linije u severnom Portugalu.

Portugal i susedna Španija zabeležili su manje požara nego obično nakon kišnog početka godine, ali oba su i dalje ranjiva na sve toplije i suvlje uslove koje naučnici pripisuju globalnom zagrevanju. 

Foto: Tanjug/AP/Bruno Fonseca

Temperature su tokom vikenda dostizale više od 30 stepeni širom zemlje, kada su počeli da bukte požari, podstaknuti jakim vetrovima.

Španija, Francuska, Italija i Grčka poslaće po dva kanadera nakon što je Lisabon to zatražio od Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu.

Komentari (0)