Poplave u Evropi: Broj žrtava porastao na 18, u Poljskoj utvrđuju gradove

Ciklon Boris zahvatio je centralnu i istočnu Evropu i doneo ogromne poplave. Nastradalo je 18 soba, a uništeno je na hiljade domova. Volonteri u poljskom gradu Nisi postavili su bedeme kako bi zaštitili grad od vode, u Austriji je proglašeno vanredno stanje.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: Tanjug   |  

17.09.2024. 08:54 >> 12:31

Poplave u Evropi: Broj žrtava porastao na 18, u Poljskoj utvrđuju gradove
Foto-kolaž: Tanjug/AP/Krzysztof Zatycki, Robert Michael, Denes Erdos, KG PSP

Teška je situacija i u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Austriji... U Mađarskoj tek očekuju "najveću poplavu u poslednjoj deceniji", kako je rekao gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji. 

U Hrvatskoj vrh vodenog talasa od nedelje

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, a narednih dana očekuje se dolazak novog vodenog talasa i rast vodostaja Mure, Drave i Dunava. Vrhunac vodenog talasa očekuje za sedam do 10 dana, a vodostaj Dunava bi mogao da bude izuzetno visok i uz njega se koncentriše odbrana od poplava, prenosi HRT.

"Vrh vodnog talasa na izlaznom profilu iz Mađarske bi trebalo da bude u ponedeljak, 23. septembra, znači onda bi verovatno dan kasnije stigao na područje Hrvatske. Očekujemo da će vodostaj biti na vodomeru Batina na nivou 700 centimetara",  izjavio je načelnik Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda Mario Spajić. 

Poljska: Zatražena evakuacija 44.000 stanovnika

Volonteri su tokom noći pomogli spasiocima da postave vreće sa peskom kako bi sanirali oštećeni nasip u Nisi, gradu sa 40.000 stanovnika na jugu Poljske, od kojih je zatražena evakuacija, prenosi Rojters.

U Poljskoj je juče pukla brana na jezeru, nakon čega je poplavni talas prošao kroz grad Stronje Slaski. Vlasti jugozapadu Poljske hitno su apelovale na stanovnike da se evakuišu jer poplavne vode prete da probiju još jednu branu. Gradonačelnik grada Nisa, Kordijan Kolbjarc zatražio je od svih 44.000 stanovnika da se evakuišu zbog poplava.

"Molim vas da se evakuišete jer poplavni talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen", rekao je Kolbjarc, a preneo BBC.

Dva vojna helikoptera stigla su sinoć u Nisu kako bi pomogli da se sanira nasip reke Nisa Klodska koji je oštećen.
Na mesto oštećenja nasipa stavljane su velike vreće, prenela je poljska agencija PAP.

Austrija: Odsečeno sedam sela

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld. 

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir. 

Nakon što je u poslednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gde su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Postoji i veliki rizik od odrona, a na planinama u Salckamergutu i ​​dalje ima do metar i po snega.
Zbog nevremena i dalje su prisutna velika kašnjenja i veliki broj otkazanih polazaka u lokalnom i međugradskom prevozu, a brojni putevi su i dalje zatvoreni. Pojedine linije metroa u Beču i dalje ne rade, a restrikcije javnog prevoza u glavnom gradu Austrije trajaće verovatno do srede.

U Donjoj Austriji trenutno je neprohodno više od 250 puteva.

Mađarska: Dunav preti

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.
On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal index.hu.

Foto: Tanjug/AP/Denes ErdosU Mađarskoj građani i vojska pripremaju džakove peska

Ciklon Boris je prethodnih dana centralnoj i istočnoju Evropi doneo velike količine padavina i poplave, a poplavni talas u Mađarsku je stigao juče. Na jezeru Balaton udari vetra dostizali su oko 130 kilometara na sat.

Meteorolozi prognoziraju da će Dunav u Budimpešti dostići vrhunac u subotu, kada se očekuje vodostaj od oko 860 centimetara.

"Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji"

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji, a prestoničke vlasti su već počele da se pripremaju za predstojeću katastrofu.

Karačonji je detaljno objasnio mere zaštite od poplava koje imaju za cilj zaštitu grada i bezbednost stanovnika, preneo je mađarski portal Portfolio.

Prema prognozama, u drugoj polovini sledeće nedelje može se očekivati velika poplava, koja bi mogla da potraje duže, jer kišni tokovi kontinuirano povećavaju vodostaj Dunava.

Komentari (0)