(VIDEO) Ciklon Boris pravi haos u Evropi: Poljska i Austrija u najtežoj situaciji

Poljska se i dalje bori sa poplavama izazvanim obilnim kišama koje je doneo ciklon Boris, a zbog kritične situacije vlada planira da tokom dana proglasi stanje prirodne katastrofe. Do sada je pronađeno pet žrtava. I u Austriji je teška situacija, pogotovo u pokrajini Donja Austrija.

Izvor: Tanjug   |  

16.09.2024. 09:19 >> 13:35

(VIDEO) Ciklon Boris pravi haos u Evropi: Poljska i Austrija u najtežoj situaciji
Foto: Tanjug/AP/Krzysztof Zatycki

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi, koje je doneo ciklon Boris povećao se na 15, a reč je o najgorim poplavama u poslednje dve decenije na području od Austrije do Rumunije. U Češkoj je evakuisano više od 12.000 ljudi, a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje, navodi Rojters.

U Rumuniji su poplave proteklog vikenda odnele šest života, dok su u Austriji stradali vatrogasac i dvojica muškaraca od 70 i 80 godina.

Pet osoba poginulo u Poljskoj

Poljska agencija PAP javila je da je u Poljskoj pet osoba poginulo u poplavama.  

U Nisi je evakuisana bolnica, dok je Vroclav pod upozorenjem na poplave, a velika šteta je pričinjena u Klocku, Ladek-Zdruju i okolini. 

Vlada će zbog poplava održati vanrednu sednicu, a planirano uvođenje stanja prirodne katastrofe omogućiće da teret upravljanja krizom bude prenet sa lokalnih samouprava na vladu, navodi poljska agencija.

Foto: Tanjug/AP/Petr David JosekMnoge porodice ostale bez domova

Gradonačelnik Vroclava Jacek Sutrik objavio je upozorenje na poplave za Vroclav i naveo da bi kroz grad mogla proteći maksimalna očekivana količina vode, odnosno oko 3.000. kubnih metara u sekundi. Očekuje se da će poplavni talas stići do Vroclava u utorak.

Pacijenti evakuisani, oštećeni mostovi

Situacija je kritična i u Nisi u regionu Opolja, gde voda u pojedinim naseljima preplavljuje ulice.  Dramatične scene zabeležene su u Nisi u okružnoj bolnici, gde je voda ušla u bolničko odeljenje Hitne pomoći, odakle su pacijenti evakuisani pontonima i čamcima, navodi PAP.

Nacionalni zdravstveni fond saopštio je da su evakuisana 33 pacijenta, među kojima su deca, trudnice i pacijenti sa internih i hirurških odeljenja.

Stanovnici Ladek-Zdroja, koji se sećaju poplave 1997. godine, tvrde da je sada situacija mnogo gora. U Ladeku je voda oštetila skoro sve mostove, uključujući i most iz 16. veka. Grad je prekriven blatom, muljem i šljunkom.

Poljski geolog Kšištof Galoš upozorio je u nedelju da se povećava rizik od klizišta u oblastima pogođenim poplavama.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da će od danas biti obustavljena nastava u 350 obrazovnih ustanova u četiri regiona na područjima ugroženim poplavama, pre svega u oblastima Donja Šleska i Opolje. 

Ciklon Boris doneo je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema jučerašnjim podacima, poginulo najmanje sedam ljudi.

I Beč po vodom

U Austriji, koja je pogođena obilnim padavinama koje je centralnoj i istočnoj Evropi doneo ciklon Boris, najteža istuacija sa poplavama je u pokrajini Donja Austrija, koja je u nedelju proglašena za područje katastrofe.

Zbog obilnih padavina saobraćaj u Beču ovog ponedeljka je delimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji.

List Hojte prenosi da je javni prevoz u zastoju i da je podzemna železnica delimično zatvorena zbog kvarova metroa usled poplava izazvanih obilnim kišama.

Bečki Kurir navodi da se u glavnom gradu Austrije do nekih zgrada može doći samo čamcem.

Foto: Tanjug/AP/Heinz-Peter BaderCiklon "Boris" izazvao poplave u Austriji

U Beču je do sada u nevremenu šest osoba povređeno, saopštile su gradske vlasti na konferenciji za novinare u nedelju popodne. Stotine ljudi spaseno je tokom vikenda u Donjoj Austriji, koja je teško pogođena poplavama i proglašena za područje katastrofe. 

Neverovatne količine kiše, ponegde čak četiri puta veće od prosečnih vrednosti u septembru, dovele su do izuzetno teške situacije u istočnoj Austriji. 

Mirno tokom noći

Iako je noć između nedelje i ponedeljka u Donjoj Austriji bila mirna, meteorolozi su za danas prognozirali jaku kišu, navodeći da će pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Ciklon Boris doneo je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema jučerašnjim podacima, poginulo najmanje sedam ljudi. Vodostaj reka u centralnoj Evropi nastavlja da raste, uključujući i Dunav. 

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je u nedelju da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji.

Komentari (0)