Klimatolog apeluje na građane da prate upozorenja RHMZ i sektora za vanredne situacije

Klimatolog Vladimir Đurđević izjavio je da je dobra lekcija iz poplava koje se trenutno dešavaju u Evropi to što "pravovremeno funkcionisanje sistema za rane najave i upozorenje može da nam pomogne, prvenstveno u smislu spašavanja ljudskih života"

Izvor: Tanjug   |  

16.09.2024. 17:08

Klimatolog apeluje na građane da prate upozorenja RHMZ i sektora za vanredne situacije
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On je apelovao na građane da prate upozorenja RHMZ i sektora za vanredne situacije koji će prvi znati koliki je rizik od nepovoljnih ishoda u našoj zemlji i rekao da je dobro što je u Srbiji počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o elementarnim nepogodama kakav postoji u zemljama Zapadne Evrope i u nekim zemljama u SAD.

"Jedna je stvar obavestiti ljude, a druga je stvar organizovati evakuaciju i organizovati sve ostale sisteme koji su neophodni da bi to dobro funkcionisalo, ali je dobro što je takav sistem uveden u našu zemlju, između ostalog i zbog toga što ćemo se verovatno sve više i više suočavati sa ovakvim stvarima", rekao je Đurđević za Tanjug.

Đurđević je istakao da je potrebno da budemo strpljivi, jer je potrebno vreme da se i građani naviknu na postojanje ovakvog sistema, a i nadležni koji će njime rukovoditi.

"Dobro je da ovaj sistem imamo što pre, jer će on da nam pomogne svima, da se osećamo sigurnije kada su ovako neprijatne situacije u pitanju", dodao je Đurđević.

On je naglasio da i u našoj zemlji, ali i u celoj Evropi i svetu intenzivne kratkotrajne padavine postaju sveučestalije i da su količine padavina koje dobijemo u tim epizodama veće nego što su bile ranije, pa je samim tim i veći rizik od poplava.

"Padavine će, nažalost, biti prilično intenzivne i danas u nekim delovima Centralne Evrope, to se najviše odnosi na jedan deo Austrije i na jug Nemačke, gde se očekuju ozbiljne padavine, više od 60-70 litara po metru kvadratnom", rekao je Đurđević.

On je naveo da je Evropa daleko od neke vrste relaksacije od ovog ekstrema i da se u Srbiji može očekivati porast nivoa Dunava.

"Najbolje je da se sačeka analiza RHMZ-a koja će nam bolje pokazati kada možemo da očekujemo vrh tog talasa koji nam dolaze iz Centralne Evrope i koliko će to ozbiljno biti", rekao je Đurđević i dodao da su ove padavine dobre za nas u ovom trenutku, ali ne i za poljoprivredu u zemlji.

"Nivo Dunava je bio prilično ispod nekih prosečnih vrednosti za ovo doba godine, tako da u tom smislu postoji prostor u kome možemo da očekujemo da će taj višak vode biti adekvatno primljen u rečnim koritima", zaključio je Đurđević.

Komentari (0)