(VIDEO/FOTO) Napad pejdžerima u Libanu: Broj žrtava porastao na 12, Hezbolah obećao Izraelu odmazdu

Povećava se broj žrtava i povređenih u eksplozijama pejdžera u Libanu. Hezbolah je objavio da je broj žrtava porastao na 12, jer su još tri operativca grupe podlegla povredama i obećao Izraelu odmazdu. Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je povređeno oko 4.000 ljudi.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: BBC, Haaretz   |  

18.09.2024. 08:14 >> 10:10

(VIDEO/FOTO) Napad pejdžerima u Libanu: Broj žrtava porastao na 12, Hezbolah obećao Izraelu odmazdu
Foto: AP/Leo Correa

Prethodno su agencije prenele da je tom prilikom poginulo najmanje 11 osoba, ali su libanske zdravstvene vlasti u međuvremenu saopštile da je broj žrtava devet i da je 2.750 ljudi povređeno u eksplozijama, od kojih je oko 200 u kritičnom stanju. Među stradalima u Bejrutu je i iranski ambasador u Libanu Modžtaba Amani.

"Od oktobra prošle godine izraelske snage su ubile 453 člana Hezbolaha u oružanim sukobima", naveo je Hezbolah.

Libanski ministar informisanja Ziad Makari osudio je popodnevnu detonaciju pejdžera - ručnih uređaja koje Hezbolah i drugi u Libanu koriste za slanje poruka - kao "izraelsku agresiju". Hezbolah je rekao da će Izrael dobiti "pravednu kaznu" za eksplozije, prenosi BBC.

Izraelska vojska, koja je bila angažovana u prekograničnim borbama sa proiranskim Hezbolahom od početka rata u Gazi u oktobru, odbila je da odgovori na pitanja o detonacijama. 

Saudijski televizijski kanal AlHadath izvestio je da je stotine oslepelo u eksplozijama, navodi izraelski portal Haarec. Iz izveštaja, barem onako kako je usko izvestio Haaretz, nije sasvim jasno da li je u pitanju trajni gubitak vida, privremeno slepilo ili zaslepljenje eksplozijom.

Sigurnosne kamere su zabeležile trenutak kada je muškarcu eksplodirala torba na pijaci u Bejrutu.

Šta su rekli u Izraelu pre eksplozije 

Nekoliko sati pre eksplozije, izraelski bezbednosni kabinet rekao je da je zvanični "ratni cilj zaustavljanje napada Hezbolaha" na severu zemlje kako bi se omogućio siguran povratak raseljenih stanovnika.

Gotovo svakodnevna razmena vatre preko granice Izraela i Libana od dana nakon početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi 7. oktobra.

Hezbolah je rekao da deluje kao podrška palestinskoj grupi koju podržava Iran.

Hezbolah: Nastavljamo podršku Gazi

U svom najnovijem saopštenju u sredu, Hezbolah je rekao da će nastaviti svoje "operacije u podršci Gazi", dodajući da je to "kontinuirani put odvojen od teške cene koja čeka neprijatelja kao odgovor na njegov masakr u utorak".

Portparol UN je rekao da su najnoviji događaji u Libanu "izuzetno zabrinjavajući, posebno s obzirom na to da se to dešava u kontekstu koji je izuzetno promenljiv".

Hezbolah i Hamas terorističke organizacije 

Izrael, Velika Britanija i druge zapadne zemlje proglasile su i Hezbolah i Hamas terorističkim organizacijama.

Libanski ministar informisanja Ziad Makari osudio je detonaciju pejdžera - ručnih uređaja koje Hezbolah i drugi u Libanu koriste za slanje poruka - kao "izraelsku agresiju". Hezbolah je rekao da će Izrael dobiti "pravednu kaznu" za eksplozije.

Izraelska vojska, koja je bila angažovana u prekograničnim borbama sa proiranskim Hezbolahom od početka rata u Gazi u oktobru, odbila je da odgovori na pitanja o detonacijama.

Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar

Portparol Stejt departmenta: SAD nisu umešane 

Sjedinjene Američke Države saopštile su u utorak da prikupljaju informacije nakon što su se istovremeno dogodile eksplozije pejdžera širom Libana. Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je tokom redovnog brifinga za medije da SAD nisu umešane u incident i da ne znaju ko je odgovoran.

"Prikupljamo informacije o ovom incidentu. Mogu vam reći da SAD nisu bile umešane. SAD nisu bile unapred svesne ovog incidenta. „Prikupljamo informacije na isti način na koji to rade novinari širom sveta, prikupljamo činjenice o tome šta se možda dogodilo", dodao je Miler.

Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar

Miler je rekao da su SAD uvek zabrinute zbog bilo kakvog incidenta koji bi mogao da poveća tenzije na Bliskom istoku i pozvao Iran da ne koristi incident za povećanje nestabilnosti. On je, takođe, rekao da civili nisu legitimne mete bilo kakvih operacija.

Njujork tajms: Pejdžerima manipulisano pre ulaska u Liban

Izrael je u utorak izveo operaciju eksplozije pejdžera tako što je sakrio eksplozivni materijal unutar nove serije tajvanskih pejdžera uvezenih u Liban, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na američke i druge zvaničnike upoznate sa operacijom.

Naime, kako tvrde, Hezbolah je pejdžere naručio od kompanije Gold Apolo na Tajvanu, a njima su manipulisali pre nego što su stigli u Liban. Većina pejdžera je model AP924, iako su još tri Gold Apolo modela takođe uključena u isporuku.

Eksplozivni materijal postavljen je pored baterije na svakom pejdžeru, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na izvore. Takođe je instaliran prekidač koji se daljinski može aktivirati za detonaciju eksploziva.

Foto: AP/Mohammad ZaatariDobrovoljci doniraju krv bolnici u Libanu

Tajvanska kompanija: Pejdžeri iz Budimpešte

Tajvanska kompanija Gold Apolo saopštila je da je ovlastila kompaniju sa sedištem u Mađarskoj za proizvodnju pejdžera koji su 17. septembra eksplodirali u Libanu i Siriji.

"Pejdžeri AR-924 koje koriste militanti (Hezbolaha) proizveli su 'BAC Consulting KFT', sa sedištem u Budimpešti. Prema ugovoru o saradnji, ovlastili smo BAC da koristi naš zaštitni znak za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali dizajn i izrada proizvoda su isključivo njihova odgovornost", prenosi AP.

Predsednik kompanije Gold Apolo, Hsu Čing-Kuang rekao je novinarima da njegova kompanija ima ugovor o licenciranju sa BAC u poslednje tri godine, ali nisu pruženi dokazi o ugovoru.

Komentari (1)