Tramp: Ako izgubim u novembru, Jevreji će izgubiti puno toga, Izrael će biti iskorenjen

Bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp izjavio je na događaju u Vašingtonu, koji je imao za cilj borbu protiv antisemitizma da će, ako izgubi u novembru, "Jevreji izgubiti puno toga".

Izvor: Tanjug   |  

20.09.2024. 20:45

Tramp: Ako izgubim u novembru, Jevreji će izgubiti puno toga, Izrael će biti iskorenjen
Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

"To nema smisla", rekao je Tramp o Jevrejima koji glasaju za potpredsednicu SAD i kandidatkinju demokrata Kamalu Haris, preneo je Politiko.

Tramp je kazao da svakom Jevrejinu koji glasa za nju treba pregledati glavu.

"Teško mi je da poverujem, mislim da je deo toga navika", istakao je on.

Tramp je rekao da bi za njega trebalo da glasa 100 odsto jevrejskih birača.

On je naveo da će se, ako ne pobedi na izborima, "dogoditi mnogo loših stvari" i upozorio da će Izrael biti "iskorenjen".

U svom obraćanju, Tramp je 7. oktobar nazvao "pozivom za buđenje za ceo svet" i dobio ovacije kada je pozvao Haris da se odrekne "svih simpatizera Hamasa".

"Budite pametni. Ovde smo imali najgori antisemitizam u poslednih mnogo godina", rekao je Tramp. Bivši predsednik SAD je kazao da planira da deportuje "strane simpatizere džihada i pristalice Hamasa" i naglasio da će vratiti zabranu ulaska u SAD iz odrđenog broja zemalja sa muslimanskom većinom.

"Izbacićemo ih iz naše zemlje. Zabraniću preseljenje izbeglica iz terorističkih područja poput Pojasa Gaze, a mi ćemo zatvoriti našu granicu i vratiti zabranu putovanja", istakao je Tramp.

Štab Haris: Omalovažavanje Jevreja

Morgan Finkelštajn, portparol predizbornog štaba Kamale Haris, optužio je Trampa za omalovažavanje Jevreja i upotrebu antisemitskog jezika i rekao da će se okrenuti protiv Izraela kako bi podržao svoje lične interese.

"Potpredsednica je bila neverovatno jasna: ona je doživotno podržavala državu Izrael kao sigurnu, demokratsku domovinu za jevrejski narod", rekao je Finkelštajn.

Prema njegovim rečima, ona je nepokolebljivo posvećena bezbednosti Izraela i uvek će se zalagati za njegovo pravo da se brani.

"Ona se, takođe, čvrsto zalaže protiv antisemitizma u zemlji i inostranstvu i učiniće isto kao predsednica", istakao je Finkelštajn.

Komentari (0)