Anđelković (Pošta Srbije): Roboti u poštanskim centrima, paketi će brže stizati do građana

U velikom broju poštanskih centara do kraja 2024. godine imaćemo robote koji će sortirati robu, čime će se ubrzati proces slanja pošiljki, rekao je v. d. direktor Pošte Zoran Anđelković za RTS.

Izvor: RTS   |  

16.10.2024. 10:37

Anđelković (Pošta Srbije): Roboti u poštanskim centrima, paketi će brže stizati do građana
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Poštanski saobraćaj, kakav mnogi pamte, poslednjih godina se menja - sve je manje pisama, a sve više se šalju i primaju paketi zbog porasta elektronske trgovine. 

Digitalizacija poštanskog saobraćaja tema je i četrdesete Generalne skupštine Postevrope u Beogradu, koja se održava u sredu, u prisutstvu 55 evropskih poštanskih operatera iz 53 zemlje.

Zoran Anđelković je tim povodom rekao za RTS da je glavna tema Skupštine primena veštačke inteligencije u funkcionisanju poštanskih operatera, podsećajući da su pošte proteklih godina bile promoteri novih tehnoloških rešenja, poput telegrafa i telefona.

"I danas pošte u Evropi i svetu moraju da budu te koje će prve primenjivati veštačku inteligenciju. Srbija pokušava da bude u korak sa svetom, a možda i ispred većine", istakao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, do kraja godine imaćemo robote u značajnom broju poštanskih centara u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, koji će sortirati robu i ubrzati proces slanja pošiljke do građana, ali će omogućiti i zaposlenima da lakše obavljaju poslove.

Anđelković ukazuje da veštačka inteligencija ubrzava procese, ali da je važno i da se sačuva tradicija.

"Tradicionalni poštanski saobraćaj, kada je reč o pismima, će postojati. Žao mi je na primer što nestaju razglednice. Dostava računa i pisma sve više će ići preko poštanskog sandučeta. Moramo zadržati tradiciju i prihvatiti nove tehnologija", zaključio je Anđelković.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)