Ljubodrag Savić: Namerno se zadržavaju kamioni sa srpskom robom na Merdaru

Blokada ulaska srpske robe na Kosovo i Metohiju, koja je trajala duže od godinu dana, donela je štetu i Srbima i Albancima, kaže za Newsmax Balkans ekonomista Ljubodrag Savić.

Autor:  

V. Š.

|  

16.10.2024. 12:31

Ljubodrag Savić: Namerno se zadržavaju kamioni sa srpskom robom na Merdaru
Printscreen: Newsmax

"Iako albanska strana misli da je to pogađalo samo Srbe, činjenica je da su i Albanci, vrlo rado, kupovali srpske proizvode", ističe Savić gostujući u jutarnjem programu "Otvori oči".  

On podseća da je Srbija napravila Otvoreni Balkan sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je, kaže, nešto slično CEFTI.

"Da podsetim, Srbija posle Nemačke i Kine ima najveću trgovinsku razmenu sa zemljama bivše SFRJ. CEFTA je napravljena još dok su Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska htele da uđu u EU. Kako su one ušle u EU, onda su na red došle zemlje bivše SFRJ, plus Albanija i Moldavija. Stvaranjem zone slobodne trgovine, zemlje Zapadnog Balkana su se opredelile za ekonomski i privredni razvoj. I Kosovo je u tome imalo svoj interes. Međutim, ovo što se sada dešava na KIM nema veze sa ekonomijom, nego je čista politika i pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova", navodi sagovornik Newsmax Balkans.

Savić podseća da je Srbija do sada bila stalno u defanzivi i da odlukom o propuštanju srpske robe na prelazu Merdare, zemlje EU su odlučile da se ipak, nešto mora dati i Srbiji.

"Ekonomija ne zanima Kurtija"

Evropa na ovaj način nije rešila da obuzda Kurtija jer njega mnogo ekonomija ne zanima, smatra Savić.

"Kurti ima jedan cilj, a to je da Kosovo bude nezavisno, ali bez Srba. Ja zato ne verujem da je ovo početak nekog oporavka. Vi možete kamion sa srpskom robom da zadržite na administrativnoj granici koliko vam je volja, da se namerno prave velike gužve, kolone, da ljudi vremenom posustaju. Smatram da se i na taj način šalje poruka Srbima da nisu dobrodošli. Nažalost, i Srbija je u poslednje dve-tri godine nekim svojim odlukama donela sebi štetu, ali za prosutim mlekom ne treba žaliti", kaže Savić. 

Saradnja Srbije i MMF poslednjih desetak godina dobra

Izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o rezultatima stendbaj aranžamana sa Srbijom, Savić ocenjuje kao dobar i kaže da je Srbija ispunila uglavnom sve ciljeve aktuelnog aranžmana. Smatra da sa MMF naša država ima dobar i konstruktivni odnos i navodi da je "ovo teško vreme za ceo svet".

"Na moje pozitivno iznenađenje Srbija dobro pliva. MMF traži od svih država, da se, što se tiče javnih finansija, disciplinovano ponašaju. Javne finasije nisu ugrožene novim aranžmanom, koji će se zasnivati na nastavku ulaganja u kapitalne investicije i fiskalno odgovornu politiku", zaključuje Savić.

Podsećamo, Misija MMF završila je posetu Srbiji. Dogovor sa Fondom je da se deficit budžeta održi na tri odsto do 2027. godine uz davanje prvenstva kapitalnim projektima. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)