Kako se dokazuje monopol na tržištu u Srbiji: Hoće li četiri trgovinska lanca odgovarati zbog dogovaranja cena

Osnivač Centra za evropske politike Nebojša Lazarević izjavio je povodom istrage protiv trgovinskih lanaca u Srbiji zbog sumnje da su izvršili povredu konkurencije i dogovarali cene proizvoda, da ne mora da se dokaže postojanje monopola, već da je ponekad dovoljno dokazati usaglašenu praksu

Izvor: Tanjug   |  

18.10.2024. 15:03

Kako se dokazuje monopol na tržištu u Srbiji: Hoće li četiri trgovinska lanca odgovarati zbog dogovaranja cena
Foto: Envato ilustracija

Iako je danas teže dokazivo postojanje monopola nego 2009. godine kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti konkurencije, Lazarević je istakao da je dovoljno dokazati da je nekoliko igrača na određenom tržištu u slično vreme uradili istu ili sličnu stvar, i da postoji odsustvo drugog racionalnog objašnjenja za to, za šta je zaprećena kazna.

Na pitanje da li postoji zdrava konkurencija u Srbiji kada je reč o maloprodaji, Lazarević je rekao da je Srbija blizu zdrave konkurencije, iako se na na malom tržištu, koje nije tržište EU, ne može govoriti o pravoj konkurenciji.

Dodao je da kada srpski trgovci nabavljaju robu iz inostranstva uvoznog karaktera, ili od domaćih proizvođača, da su oni već u 100 puta lošijoj poziciji od nekog velikog stranog lanca.

"Ako vi uvozite za jedno tržište koje je tako malo i nebitno, nemate dobru pregovaračku poziciju. To je jedan od razloga zašto su kod nas cene nešto veće nego što bi bilo normalno", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje zašto je Komisija tek sada reagovala na ujednačene cene, ako sumnja postoji već nekoliko godina, Lazarević je rekao da je sadašnja Komisija, kojoj je istekao mandat, pet godina "spavala" na svom poslu i da je tek sada reagovala zato što je sledeće nedelje glasanje u Skupštini Srbije oko novih članova Saveta i novog predsednika.

On smatra da neće ništa uraditi već da samo žele da dignu prašinu kako bi delovalo kao da nešto rade, da nekog istražuju, ispituju, ne bi li sledeće nedelje oni ponovo bili izabrani.

Podsetimo, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet povodom informacija iz Zaključka Komisije za zaštitu konkurencije Srbije kojim se pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv četiri privredna društva

U pitanju su privredna društva "Delez", "Merkator S", "Univereksport-import" i "DIS".

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)