Dani prevencije u Nišu: Rekonstrukcija laboratorija Insitituta za javno zdravlje

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje u Nišu, na godišnjem nivou uradi se pola miliona mikrobioloških analiza, za oko 100.000 pacijenata. Mnoge bolesti se tu dijagnostikuju, a sada je najavljena rekonstrukcija laboratorija Instituta.

Autor:  

Milena Antić

|  

24.09.2024. 22:35

Dani prevencije u Nišu: Rekonstrukcija laboratorija Insitituta za javno zdravlje
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Ministarstvo zdravlja sa Evropskom Unijom sprovodi projekat po nazivom - Evropska Unija za zdravstveni sistem Srbije 2023. do 2027. Iz tog fonda je odvojeno 12 miliona evra, a Institut za javno zdravlje Niš dobio je 1,3 miliona evra za rekonstrukciju 1.560 kvadrata laboratorija. U narednih 10 dana potpisujemo ugovor, a rok za završetak projekta je 10 meseci", rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Niš Miodrag Stojanović.

On je dodao da će nove laboratorije biti sigurnije za rad lekara, ali će dati i dodatni komfor pacijentima. 

"Prevencija nije samo sprečavanje nastanka bolesti, već i očuvanje zdravog zdravstvenog stanja. Moramo biti spremni za eventualne buduće pandemije, u čemu pomažu donacije EU i UNDP-a. Niš je dobar primer kako prevencija na pravi način treba da se izvodi. Trebalo bi osnažiti i zdravstvene radnike u sprovođenju odgovarajućih preventivnih mera", kaže direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Scano. 

Odgovor na nove izazove u prevenciji i ranoj dijagnostici bolesti, stručnjaci pronalaze i na naučnim skupovima, na kojima se razmenjuju mišljenja i pronalaze nova rešenja. Bas zato, Niš je u naredna četiri dana centar okupljanja  domaćih, ali i stranih stručnjaka iz ove oblasti, na 56. danima prevencije.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)