Protest aktivista zbog odlaganja sednice o litijumu: Nećemo dozvoliti da se kopa, po cenu života

Udruženja koja se bore protiv iskopavanja litijuma okupila su se ispred Skupštine Srbije protestujući jer je sednica o litijumu odložena.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

30.09.2024. 20:15

Protest aktivista zbog odlaganja sednice o litijumu: Nećemo dozvoliti da se kopa, po cenu života
Foto: Printscreen/Tanjug video

Zlatko Kokanović iz "Ne damo Jadar" obratio se okupljenim građanima rečima da neće dozvoliti da se litijum kopa, po cenu života.

"Od vaših poteza i koraka zavise i naše akcije i znamo da ne damo i nećete kopati", poručio je Kokanović.

Podsetimo, Kokanović je za Newsmax Balkans ranije izjavio da ga nije iznenadila odluka da sednica Skupštine o litijumu bude odložena jer je "od ove vlasti sve za očekivati".

"Kad je opozicija podnela zahtev za vanrednu sednicu sa ovim predlogom zakona, predsednica Skupštine je rekla da jedva čeka tu sednicu, kao što je 2022. rekla da je stavljena tačka na projekat Jadar, da bi posle dve godine tvrdila da to nije rekla, nego da je samo pauzirala projekat. Oni iz dana u dan krše zakon, bave se manipulacijama, prevarama, lažima, zastrašivanjima i klevetanjem ljudi koji javno kažu bilo šta protiv ove vlasti ili protiv planiranog projekta Jadar", istakao je Kokanović.

Nakon što je predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla da vremena za zasebnu sednicu o litijumu neće biti, predstavnici opozicije naveli su da je reč o "sramnom potezu vlasti i unapred dogovorenom scenariju".

Ipak, Brnabić je kasnije saopštila da će sednicu  o Predlogu zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora zakazati za ponedeljak, 7. oktobar.

Iz Ne damo Jadar kažu da do tada imaju dovoljno vremena da organizuju neku od akcija.

"O daljim koracima bićete blagovremeno obavešteni. Hvala svima koji su večeras došli ispred Skupštine zajedno sa Udruženjem Ne damo Jadar", navode na svom Instragram nalogu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)