Reakcije lidera opozicije na odlaganje sednice o litijumu: "Sraman potez vlasti i unapred dogovoreni scenario"

Lideri opozicije ocenjuju da odluka predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da sednica parlamenta o litijumu bude odložena predstavlja "muljačinu, farsu i bedne izgovore".

Autor:  

Ognjen Medić

|  

30.09.2024. 16:43

Reakcije lidera opozicije na odlaganje sednice o litijumu: "Sraman potez vlasti i unapred dogovoreni scenario"
Foto: Ognjen Medić Predstavnici parlamentarne opozicije

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je za Newsmax Balkans da je odlaganje sednice o litijumu "sraman potez" predsednice Narodne skupštine Srbije.

"Ovo što smo videli je besramno ponašanje i omalovažavanje svih građana Republike Srbije, posebno onih koje mi predstavljamo. Oni su očigledno imali unapred dogovoreni i isplanirani scenario, još od trenutka kada smo mi imali kolegijum sa njima, gde je dogovoreno da se održe dve sednice do početka redovnog zasedanja. Mi smo insistirali da to bude prvo sednica o litijumu na šta je Ana Brnabić rekla da je problem jer budžet mora da se usvoji ranije da bi korisnici budžetskih sredstava mogli da računaju na novac. To je zapravo bio momenat početka šibicarenja i manipulacije da se dođe do toga da ona danas kaže da nema vremena - što nije tačno jer je ona zakazala sednicu za danas u 14 časova, a u 13.30 je izašla i rekla da je neće biti", izjavio je Aleksić.

"Verovatno će ponovo biti neka igrarija vlasti"

Kako kaže, Ana Brnabić je pre dve godine saopštila da je sa Rio Tintom završeno, a kada su svi izbori u državi prošli promenila je stav. 

"Ko će njima bilo šta da veruje? Da li bi iko ikada verovao takvim besprizornim osobama kada bilo šta kažu, pa i ovo što je danas rekla da se, navodno, opozicija sada plaši sednice koju je sama tražila. Zaista neverovatno", naglasio je Aleksić.

Foto: Tanjug/Marko ĐokovićMiroslav Aleksić

Lider NPS osvrnuo se i izjavu Brnabić da će na redovnom zasedanju Skupštine tražiti promenu zakona o litijumu.

"Pa, ne može da ga predloži ona, jer je 86 poslanika već predložilo da se to uvrsti u dnevni red redovne sednice. Verovatno će to ponovo biti neka njihova igrarija, da bude objedinjena rasprava, pa da možda oni budu ti predlagači nekog zakona o litijumu, ko zna čega će se sve dosetiti. U svakom slučaju, ovo je zaista ponižavanje građana Srbije i institucija. Možda je ovo i dobro da građani shvate kakvi ljudi danas vode Srbiju, ne samo danas već svih 12 godina", zaključio je Aleksić, dodajući da neće odustati od borbe, kao i da se raduje novoj sednici.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za Newsmax Balkans da je "iluzorno optuživati opoziciju da beži od sednice o litijumu".

"Posle dve i po godine insistiranja da se konačno o litijumu raspravlja u Skupštini, mi smo sada dobili još jednu muljačinu, farsu i bedne izgovore i to da smo mi ti koji bežimo od sednice o litijumu. To pas maslom ne bi pojeo. To što Ana Brnabić priča, to je laž, zato sam i izašao i napravio ovaj gest - žena čim zine laže. Pritom, ona obmanjuje narod već godinama, nakon što su pokrali 38.000 potpisa i obećali da će staviti tačku na projekat Jadar", napomenuo je Jovanović.

Foto: ATAImages/L.L.Aleksandar Jovanović Ćuta

Jovanović je rekao da su pripadnici vlasti na osnovu svakodnevnih istraživanja javnog mnjenja svesni da narod ne želi da se u Srbiji kopa litijum. 

"Mi sada imamo ponovo jedno apsolutno silovanje građana Srbije gde svaki dan, preko njihovih medija, Ana i Vučić navaljaju na građane da mora da se kopa - e, pa, ne mora da se kopa, niti će da se kopa. Njima je to jasno kao dan, sve ovo zbog čega se dešava odlaganje jeste jer to narod neće. Oni svaki dan rade istraživanje javnog mnjenja i vrlo dobro znaju kakva je reakcija ljudi. Sve je više ljudi, čak i njihovih pristalica, koji jednostavno ne žele da se kopa u Gornjim Nedeljicama", istakao je Jovanović i dodao da "najveća trovačnica" u Srbiji nije Rio Tinto, već oni koji vode ovu državu i truju narod svaki dan.

Opozicija potrošila samo četvrtinu vremena za diskusiju

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da opozicija nije odgovorna za odugovlačenje sednice o rebalansu budžeta, jer je od ukupnog vremena za diskusiju opozicija potrošila samo jednu četvrtinu.

Poslanik DS Srđan Milivojević rekao je da će, pošto nema sednice Skupštine o litijumu, biti protesta i da će se, verovatno, sa predstavnicima ekoloških organizacija održati sastanak u Gornjim Nedeljicama na kojem bi trebalo da se dogovore naredni koraci.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)