Odlaže se sednica parlamenta o litijumu, opozicija najavljuje protest

Početak vanredne sednice parlamenta o litijumu odložen je dok se ne obavi glasanje o rebalansu budžeta. Predsednica Skupštine Ana Brnabić kaže da po svemu sudeći neće biti vremena za sednicu o litijumu, ali da će predstavnici vlasti insistirati da se taj predlog zakona nađe na redovnom zasedanju.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

30.09.2024. 13:50 >> 14:50

Odlaže se sednica parlamenta o litijumu, opozicija najavljuje protest
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je na vanrednoj konferenciji za medije, uoči sednice Skupštine Srbije o litijumu, da je ovim putem želela da se obrati građanima Srbije i da objasni šta se tačno i precizno dešava u srpskom parlamentu. Kako je istakla, oni kojima su puna usta zabrane litijuma su u poslednjih šest dana učinili sve da se o tome ne govori.

Nju je tokom izlaganja prekinuo poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i poručio joj da laže, a izlaganje je nastavila nakon što se on sklonio.

Brnabić je najavila mogućnost da se o izmeni i dopuni Zakona o rudarstvu i energetici govori tokom sednice koja je u toku odnosno da ne bude odvojene sednice o litijumu, nakon čega su opozicioni poslanici Miroslav Aleksić i Borislav Novaković najavili proteste ispred Skupštine za ponedeljak od 19 časova.

Brnabić je pojasnila da je želela da u ovom trenutku objasni šta se dešava u Skupštini Srbije i zašto, kako je dodala, po svemu sudeći neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja, a kako je traženo i insistirano od strane opozicije, raspravlja o predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a koji su oni predložili da bi se izglasala zabrana istraživanja litijuma i bora.

Foto: Ognjen Medić

"Sve su učinili u poslednjih šest radnih dana, sve, bukvalno ne postoji nijedan instrument koji nisu iskoristili da odugovlače ovu sednicu, da se izgubi vreme i da kako tako dovedu do toga da se završi vreme za vanredno zasedanje skupštine jer redovno zasedanje kreće večeras u ponoć, 1. oktobra", rekla je ona.

Kako je dodala, ona je predlog zakona dobila 10. septembra. Njega je potpisalo 86 poslanika opozicije, a već 18. septembra je organizovala kolegijum.

"Mi smo krenuli u ponedeljak, da bi ranije završili sa rebalansom imali više vremena za predlog zakona i radili smo u petak, ni to nije bilo dovoljno. Izračunali smo i da je sasvim dovoljno za glasanje. Nismo stigli ni do 80. od 146. amandmana koje su uložili. Zašto? Svi koji su pratili skupštinu mogli su da vide, niko o tim amandmanima nije pričao", rekla je i dodala:

"Način na koji se trude da ljudi ne čuju istinu, zato što ih je beskonačno sramota od predloga zakona koji su uputili, zato što ne žele da pokažemo šta su sve napisali u tom predlogu zakona, kakve su laži i neistine su izneli, a konačno i da objasnimo građanima kakav bi uticaj imao taj predlog zakona da se ne daj bože usvoji, kakav bi imao uticaj na privedu, državu, investicije i koliko je taj predlog uzakona glup, besmislen i štetan", rekla je ona.

Brnabić je ranije navela da predsednik Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje sednici o litijumu, jer je reč o posebnoj sednici koju je tražila opozicija, a ocenila je i da opozicija svojim ponašanjem u parlamentu "kupuje vreme" da do te rasprave i ne dođe.

Predsedavajuća sednicom parlamenta Marina Raguš obavestila je poslanike tokom zasedanja da se pomera početak sednice o litijumu. Ubrzo je odredila jednosatnu pauzu u radu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)