Savo Manojlović: Vlast krši Ustav ćutnjom na narodnu inicijativu o litijumu

Lider pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović ukazao je da vlast u Srbiji više od dve godine ne odgovara na narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma na kojoj je više od 38.000 potpisa građana i da je time povređen Ustav Srbije.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

30.09.2024. 09:38

Savo Manojlović: Vlast krši Ustav ćutnjom na narodnu inicijativu o litijumu
Foto: ATAImages/M. M.

"Vlast ima želju da pitanje litijuma svede na prepucavanje političkih stranaka i vlast ima pravo da se na taj način ponaša  neodgovorno, ali nema prava da krši Ustav Srbije", istakao je Manojlović na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije.

U parlamentu u ponedeljak od 14 časova treba da počne sednica o litijumu, a lider Kreni-promeni je jutro uoči te sednice pojasnio da je povredom Ustava povređeno pravo narodne suverenosti.

"Odgovora vlasti nema od 14.2.2022. kad smo zvanično predali inicijativu na kojoj je i pečat Skupštine Srbije. Građani Srbije će braniti poredak Srbije. Mi smo inicijativu na kojoj je 38.000 potpisa počeli da skupljamo nakon što je odobrena od Ivice Dačića, koji je tad bio na čelu parlamenta i u istoj ovoj vladajućoj većini", naveo je on.

On je ukazao da su protivpravni svi "tajni sporazumi" koje, kako je rekao, Vlada Srbije dogovara, a ne potpisuje Rio Tintom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i da nisu validni ni u nemačkom ustavnom pravu.

Objasnio je da 38.000 građana u Srbiji može da predloži zakon i da pored Skupštine i Ustavni sud nije reagovao na inicijativu iako mu je predata pre dve godine.

"Ustavni sud je reagovao nakon najave predsednika da usliši molbu Rio Tinta što je svojevrsni skandal", dodao je Manojlović i ukazao da RTS "uporno ne zakazuje javnu raspravu".

Kako je pojasnio, ponavljanjem pitanja šta se dešava sa narodnom inicijativom i pokretanjem pitanja zašto se ne polemiše o tom predlogu zakona želja je da se ukaže da više nije moguće bilo kakvo delovanje usmerno ka kopanju litijuma.

"Nakon šest meseci ste u obavezi i parlament mora o tome da se izjasni. Parlament je nakon predaje imao rok od mesec dana da utvrdi da li su potpisi validni. Zakon kaže da ako to ne urade za mesec dana inicijativa se smatra validnom i mora da se odluči o njoj u roku od šest meseci", rekao je on.

Manojlović je dodao da probijanje roka omogućava "nekakve pokušaje medijske lobotomije" koje je vlast probala da sprovede putem nacionalnih frekvencija.

"Neku vrstu tihog saučesnika igrao je i RTS tako što nije bilo rasprave o ovom zakonu. On je više nabijao glavu u pesak. Imali smo i tu Rio Tinto lobiranja, ali glavno lobiranje je preko medija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida", zaključio je Manojlović.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je novu vanrednu sednicu o litijumu, na zahtev 86 poslanika opozicije.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)