Klačar za Newsmax Balkans o sednici o litijumu: Prostor za kompromis minimalan ili čak nepostojeći

Na sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o litijumu očekujem žustru diskusiju između vlasti i opozicije, a vrlo verovatno i puno etiketiranja, preterivanja i međusobnih optužbi, ističe za Newsmax Balkans izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar.

Autor:  

Nikola Kojić

|  

30.09.2024. 08:10

Klačar za Newsmax Balkans o sednici o litijumu: Prostor za kompromis minimalan ili čak nepostojeći
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Sagovornik Newsmax Balkans podvlači da je to, ipak, manje važno u odnosu na činjenicu da će se ta sednica desiti.

“Dobro je da se procesi sa ulica vraćaju u institucije čak i onda kada su te institucije daleko od konsenzusa. U pogledu ishoda, ne očekujem da će ova sednica biti prelomna na bilo koji način. Ona će biti samo jedna u nizu platformi na kojima će sukobljavati pristalice i protivnici projekta ‘Jadar’ jer je već sada jasno da je prostor za kompromis minimalan ili čak nepostojeći”, konstatuje Klačar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na pitanje može li kampanja koju najviši predstavnici vlasti vode već nekoliko nedelja da utiče na stav javnosti u vezi sa iskopavanjem litijuma, Klačar odgovara potvrdno. Čak i u velikoj meri, dodaje naš sagovornik.

”Uprkos tome, rano je za procenu da li će to biti dovoljno za komfornu poziciju vlasti u procesu donošenja odluka jer je procenat protivnika projekta Jadar značajan. Nekoliko je razloga zašto vlast može da utiče na javnost u velikoj meri. Prvo, postoji veliki broj građana koji imaju poverenje u Aleksandra Vučića i koji glasaju za SNS. Drugo, poseduju značajne resurse. Treće, postoje brojne ekonomske i geopolitičke koristi za građane koje mogu biti komunicirane u slučaju uspešne realizacije projekta. I, na kraju, projekat ‘Jadar’ nije samo srpska tema već i evropska, što je dodatni adut u rukama vlasti”, ocenjuje Klačar.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Prema njegovim rečima, vlasti indirektno odgovara i to što u kampanji protiv kopanja litijuma ima mnogo dezinformacija i preterivanja, koja, po njemu, relativno lako mogu da se demantuju.

Litijum kao platforma da opozicija politički preživi još jedne izbore

Klačar navodi da protesti protiv iskopavanja litijuma “mogu biti i već jesu” prilika za novo objedinjavanje opozicije nakon raspada koalicije Srbija protiv nasilja.

“Jasno je da je opozicija uzela temu litijuma kao glavnu za svoje političko delovanje i verovatno će to biti platforma putem koje će čitava opozicija da politički preživi još jedne izbore. Ne verujem da će kao u slučaju liste Srbija protiv nasilja biti moguće objedinjavanje u jednu veliku koaliciju, ali će aktivnosti u vezi s projektom ‘Jadar’ biti koordinisane i svi akteri će se fokusirati dominantno na tu 

Naš sagovornik smatra i da opozicione partije i ekološki pokreti imaju adekvatan odgovor na kampanju vlasti, dodajući da je uveren da će tako biti i u budućnosti jer je, kako tvrdi, procenat protivnika kopanja litijuma i dalje veliki.

“Ključni adut opozicije jeste činjenica da postoji jedan snažan emotivni narativ i konfrontirana diskusija koja limitira da se o projektu ‘Jadar’ govori racionalno. Racionalni nivo diskusije znatno više odgovara vlasti i zagovornicima kopanja litijuma, pa će kampanja koju vlast bude organizovala uključivati više racionalnih argumenata, a manje emocija. I obrnuto, šanse za uspeh opozicije veće su ukoliko se zadrže emocije u javnom prostoru i snažna mobilizacija na protestima. Rano je za proglašenje pobednika jer ovo nije sprint već maraton i tek nas očekuje snažna polarizacija na pristalice i protivnike rudarenja litijuma”, zaključuje Klačar.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)