Poslanici usvojili rebalans budžeta za 2024. i uvećanje roditeljskog dodatka

Skupština Srbije usvojila je izmenu Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je budžet Srbije povećan za 132,5 milijardi dinara. Za je glasalo 136 narodnih poslanika, protiv 51, uzdržanih nije bilo, dok njih šestoro nije glasalo.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

30.09.2024. 07:22 >> 18:24

Poslanici usvojili rebalans budžeta za 2024. i uvećanje roditeljskog dodatka
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Narodna skupština usvojila je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Za su glasala 184 narodna poslanika, jedan je bio protiv, 10 nije glasalo, uzdržanih nije bilo. 

Prema ovim izmenama roditeljski dodatak će za prvo dete iznositi 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara u mesečnim ratama na dve godine plus 135.000 dinara jednokratno.

Za treće dete dodatak se povećava na 2.280.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata, plus 135.000 dinara jednokratno, a za četvrto dete 3.180.000 dinara u 120 rata. Ove mere važiće za svu decu rođenu od 1. januara 2024. godine.

Glasovima 130 narodnih poslanika Skupština Srbije prihvatila je Predlog zakona o rebalansu budžeta, nakon čega je usledilo glasanje po amandmanima.

Rebalansom budžeta za ovu godinu planirano je da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet. Rebalans budžeta predvideo je 48,6 milijardi dinara za francuske avione "rafal", kao i 20,4 milijarde za Expo 2027. Povećana su i davanja za finansijsku podršku porodici sa decom. Ukupno je podneto 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Rasprava o rebalansu budžeta i polemika o litijumu

U prepodnevnom delu sednice Skupštine Srbije rasprava poslanika o rebalansu budžeta i pratećih zakone brzo je prešla u polemiku o litijumu iako je vanredna sednica o tom pitanju trebalo da počne u 14.00 časova.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je podneo amandman kojim traži da se smanje subvencije koje se daju stranim kompanijama, a zbog, kako je rekao, katastrofalnih efekta koju bi projekat Rio Tinta imao na našu poljoprivredu.

Na to je reagovao predsednik Poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov i rekao da je 2011. godine, u Skupštini Srbije usvojen Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim je promenjeno, odnosno utvrđeno, da nosilac eksploatacije može biti privredno društvo, odnosno drugo pravno lice, preduzetnik koje je nosilac istraživanja.

"Dakle, šta su oni uradili? Oni su prvo Rio Tintu dali da istražuje, a onda, po zahtevu verovatno Rio Tinta, promenili zakon tako da samo onaj ko istražuje može i da eksploatiše", rekao je on.

Istakao je da je među onima koji su za to glasali bio i Srđan Milivojević.

Na njegovo izlaganje u šaljivom tonu je reagovala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić koja je rekla da joj je "sada jasno zašto oni Rio Tinto, zovu Rio kinto".

Šef Poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da ako se u Jadru bude kopalo do čega kako je rekao neće doći, naići će se na kosti pradedova, na šta je Brnabić rekla da nije u redu da se takve stvari zloupotrebljavaju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednik vlade Aleksandar Vulin izjavio je da ničiji grobovi i ničije kosti ne smeju da postanu deo političke rasprave u Skupštini.

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević izjavio je da samo neodgovorni predstavnici vlasti i opozicije mogu da ignorišu činjenicu da postoje rudna i mineralna bogatstva koja mogu da budu ozbiljan faktor razvoja Srbije u narednim decenijama i što može građanima da unapredi životni standard i život.

Vučić nema ovlašćenja da bude na sednici o litijumu

Vezano za pristvo predsednika Aleksandra Vučić na sednici o litijumu, Brnabić je rekla da on nema ovlašćenja da prisustvuje sednici o litijumu, jer je, kako je istakla, reč o posebnoj sednici koju je tražila opozicija.

"Ne znam zašto mi dobacujete, rekli ste da nisam u pravu i da nisam govorila istinu kada je vaša koleginica, ovlašćeni predstavnik za ovaj zakon, rekla da Aleksandar Vučić ne može da bude ovde", navela je Brnabić. Ona je to rekla odgovarajući na pitanje Aleksandra Jovanovića Ćute da li će Vučić danas doći na sednicu parlamenta o litijumu.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je Treće vanredno zasedanje za ponedeljak u 14 časova, na čijem dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prethodno je od 10 časova, na sednici koja je počela pre sedam dana u okviru Drugog vanrednog zasedanja, nastavljena rasprava o amandmanima na predlog rebalansa budžeta.

Na dnevnom redu sednice je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu. Podneto je ukupno 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi ovu sednicu da završe do 14 časova, a zatim da otpočnu novu o litijumu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, podneli su 10. septembra inicijativu za održavanje sednice o rudarenju litijuma, a istog dana predsednica parlamenta je najavila da će predlog staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

Tokom rasprave o rebalansu budžeta prethodnih dana, polemisalo se da li će sednica o litijumu biti zakazana.

Ustav Srbije, u članu 106, propisuje da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje i da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i da ne može da traje duže od 90 dana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istim članom Ustava je propisano da se Narodna skupština sastaje u vanredno zasedanje na zahtev najmanje trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom.

Sednica o litijumu počinje u vanrednom zasedanju koje traje do večeras u ponoć.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)