(VIDEO) Prosvetari nakon sastanka sa premijerom: Nema dogovora s Vladom, u sredu protest i obustava nastave

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika saopštili su da nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije i da će u sredu u 12 časova protestovati ispred Skupštine Srbije, dok škole i predškolske ustanove neće raditi.

Autor:  

Ivica Drobac

|  

01.10.2024. 12:51 >> 16:05

(VIDEO) Prosvetari nakon sastanka sa premijerom: Nema dogovora s Vladom, u sredu protest i obustava nastave
Foto: Newsmax Balkans

“Obaveštavamo članstvo da na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade Republike Srbije nije postignut dogovor! Izneli smo svoj čvrst stav da ne pristajemo ni na kakave podele među zaposlenima, pa i na predloženu projekciju Vlade Srbije za povećanje zarada od januara 2025. godine - nastavnom osoblju u iznosu od 12 odsto, a nenastavnom osoblju 8 odsto”, navodi se u saopštenju.

Oni su ocenili da je posle sastanka očigledno da država neće ispoštovati potpisani obavezujući Protokol i da opet nema novca za povećanje zarada zaposlenih u ovoj kalendarskoj godini kao i da neće biti pregovora o korekciji koeficijenata.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović rekao je uoči sastanka s premijerom Srbije Milošem Vučevićem da ne očekuje ništa novo jer, kako kaže, prema izjavama nadležnih koji su potpisali ili su naslednici potpisa Protokola (radi rešavanja materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti) oni to neće ispoštovati. Marjanović je pojasnio ko sve sutra neće raditi.

"Što se tiče osnovnih i srednjih škola, potpuna obustava je na nivou reprezentativnih sindikata, pokrivamo preko sedamdeset odsto zaposlenih u obrazovanju. Imali smo informaciju da je 16. septembra preko devedeset odsto škola bilo u nekom vidu štrajka. Naša informacija je da je preko polovine bilo u potpunoj obustavi rada, tako da sutra očekujemo slične brojke, ako ne i veće. Najava je da će iz unutrašnjosti doći veliki broj naših kolega i da će podržati sve te zahteve koje mi imamo. Ne možemo da kažemo da su to zahtevi, jer smo mi potpisali obavezujući dokument sa Vladom Srbije i želimo da kažemo da treba da ispoštuju svoju reč. Jedan od transparenata ovde je i Čovek se veže za reč", rekao je Marjanović za Newsmax Balkans.

Što se tiče vrtića I predškolskih ustanova. Marjanović je rekao da reprezentativni sindikati imaju svoje članstvo u delu vrtića, koji sutra neće primiti decu. Kaže da je svestan da će to naljutiti roditelje, ali ponavlja da sve što reprezentativni sindikati sada rade, rade za dobro dece.

Vučević: Ostaje predlog Vlade Srbije

Premijer Miloš Vučević izjavio je ranije u toku dana da ostaje predlog Vlade Srbije, u skladu sa ekonomskim mogućnostima i čuvanjem fiskalne stabilnosti države, da naredno povećanje plata prosvetnim radnicima iznosi 12 odsto.

Vučević je odgovarajući na pitanja novinara, na obeležavanju 33. godišnjice postojanja "Srbijašuma", rekao da je vlada vrlo blizu njihovog zahteva, a to je da početna plata u prosveti bude prosečna zarada u Srbiji.

On je istakao da je to za 50 odsto veće povećanje nego za sve ostale u javnom sektoru.

Vučević je rekao da ne može sve unapred da kaže šta će predočiti sindikatima.

"Morate da vodite odgovornu politiku i zato je ovo nešto što možemo da ispunimo i možemo da izvršimo. A čekaju nas u narednih deset dana razgovori sa MMF-om. Pa ćemo u odnosu na to moći da kažemo sindikatima prosvete i nešto eventualno novo", rekao je Vučević.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)