(VIDEO) Vučić u CERN-u: Srpska pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Veliki hadronski sudarač u CERN-u, koji se nalazi 90 metara ispod zemljine površine i tom prilikom je istakao doprinos koji su naučni timovi iz Srbije dali istraživanjima na ovom mestu.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

01.10.2024. 13:31

(VIDEO) Vučić u CERN-u: Srpska pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu
Foto: Tanjug/Julija Bakić

Vučić u Ženevi učestvuje na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN i  zahvalio se predstavnicima te organizacije na dočeku.

"Ponosan na Srbiju i zadivljen onim što sam video u velikom hadronskom sudaraču, znajući da i naša pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu našeg vremena. Srbija, kao punopravna članica CERN-a, sa ponosom ističe da su njeni timovi dali veliki doprinos istraživanjima koja se vrše upravo ovde, u najvećoj i najsloženijoj laboratoriji na svetu, a pogotovo kroz aktivno učešće u jednom od najkompleksnijih globalnih naučnih i tehnoloških istraživanja koja su ikada sprovedena", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

Predsednik Vučić obišao je Veliki hadronski sudarač, ogromni akcelerator čestica, koji se nalazi u mestu Sesi, blizu francusko - švajcarske granice.

Vučića su dočekali saradnik na projektu Kompaktni mionski solenoid (CMS) Predrag Milenović, portparol, saradnik na CMS projektu Gotije Hamel de Montšanalo i saradnik CERN-a i saradnik na CMS projektu Vukašin Milošević. Sa predsednikom Vučićem u obilasku bili su ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, kao i srpska delegacija.

"Zahvalan ljubaznim domaćinima na srdačnom dočeku, sa velikim nestrpljenjem očekujem prezentaciju generalne direktorke CERN-a Fabiole Đanoti, koja će nam govoriti o budućnosti najveće naučne laboratorije na svetu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu i uz objavu priložio video snimak na kome se upisuje na elektronsku tablu.

Srbija će duplirati novac koji se ulaže u CERN

Vučić je rekao da će Srbija dvostruko povećati novac koji se ulaže u CERN i pozvao sve zemlje članice da povećaju ta sredstva.

On je čestitao godišnjicu CERN-a i istakao da predstavlja zemlju koja je punopravni član, kao i da mnogi srpski fizičari i inženjeri dolaze tu i sarađuju sa ovom organizacijom.

"Mogu vam reći da se u mojoj zemlji suočavamo sa velikim problemom u pogledu obrazovanja i da smo naučili mnogo od Ursule von der Lajen i Švajcarske o sistemu dualnog obrazovanja", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Ukazao je i da zbog razvoja veštačke inteligencije i proizvodnje električnih vozila nećemo moći u Srbiji da proizvedemo dovoljno struje u budućnosti ako ne dovedemo modularne nuklearne reaktore u našu zemlju.

"A kako to da uradimo, jer svake godine imamo sve manje i manje nuklearnih fizičara, nuklearnih inženjera, a u isto vreme gubimo studente rudarstva i geologije, jer je to postalo čudno i nepopularno zbog ovog popularnog zelenog pokreta. Ne znam šta ćemo da radimo, ali vidim da, a ne govorim samo u ime moje zemlje, već i u ime cele Evrope, da mnogi brojevi tih naučnika opadaju, dok kod Kineza taj broj raste, mi nemamo to što oni imaju i svi se ponašamo pomalo razmaženo kao da je sve dobro i u redu i da će sve biti bolje", naveo je Vučić.

Srbija jedina članica sa Zapadnog Balkana

Srbija je postala punopravna zemlja članica CERN-a 24. marta 2019. godine i jedina je sa Zapadnog Balkana koja ima takav status.

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine, sa 23 države članice, a sa 38 država ima ugovore o saradnji.

Osim Srbije, države koje su punopravne članice CERN-a su Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Holandija, Norveška, Rumunija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.

Status pridruženih članova imaju Brazil, Hrvatska, Indija, Litvanija, Pakistan, Turska, Ukrajina, dok su u prepristupnoj fazi za pridruženo članstvo Kipar i Slovenija.

Srpski naučnici u projektima CERN-a

U ovom trenutku, četiri naučne institucije iz Srbije aktivno učestvuju na projektima i u ekspeirmentima u CERN-u: kada je reč o Univerzitetu u Beogradu to su Institut za nuklearne nauke "Vinča", Institut za fiziku i Fakultet za fiziku, ali i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

Inače, od oktobra 2022. godine, 54 naučnika i inženjera radi u okviru srpskih naučnih institucija koje su zvanično uključene u eksperimente i međunarodne projekte CERN-a.

U CERN-u, takođe, radi i oko 20 srpskih naučnika i inženjera u okviru drugih institucija koje su uključene u CERN-ove projekte.

Poslednjih 15-tak godina, srpski naučnici, inženjeri i specijalisti su aktivno uključeni u CERN-ove projekte radeći na dizajnu, konstrukciji, instalaciji i testiranju vrlo kompleksnih detektora za eksperimente u kojima dominiraju fundamentalna istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica.

Neki od srpskih naučnika su, takođe, imali vodeću ulogu u otkriću Higsovog bozona koje je objavljeno 4. jula 2012. godine. Ovo otkriće je direktno uticalo na dodelu Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu profesoru Fransoa Angleru i profesoru Piteru Higsu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)