Vučević sa sindikatima prosvete: Razmotriće se mogućnost jednokratne finansijske pomoći

Premijer Miloš Vučević razmotriće mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, koju će konkretno izneti u narednim danima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

01.10.2024. 19:15

Vučević sa sindikatima prosvete: Razmotriće se mogućnost jednokratne finansijske pomoći
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U saopštenju posle sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika navodi se da je Vučević ponovio predlog da prosvetni radnici u školama i vaspitačice i medicinsko osoblje koji su zaposleni u predškolskim ustanovama od 1. januara 2025. godine dobiju procentualno dvocifreno povećanje plata od 12 odsto, a nenastavno osoblje osam odsto.

On je naglasio da bi se ovim povećanjem značajno približilo cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata.

Vučević je rekao, navodi se u saopštenju, i da bi izmene Krivičnog zakonika kojim bi delo napada na prosvetne i zdravstvene radnike posebno bilo inkriminisano trebalo da da budu usvojene u Skupštini Srbije do kraja godine.

Vlada Srbije, prema njegovim rečima, ima potpuno razumevanje za stavove zaposlenih, prema kojima se odnosi s punim poštovanjem, što pokazuju sastanci i razgovori koji se vode.

"Predstavnici sindikata su pohvalili korake države o početku javne rasprave o izmenama Krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje krivičnih dela napada na lica zaposlena u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i dodali da bi bilo dobro da se svim zaposlenima u školama i predškolskim ustanovama isplati jednokratna finansijska pomoć u narednom periodu", kaže se u saopštenju.

Na sastanku, kom su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu finasija Saša Stevanović, dogovoreno je da Vlada i sindikati prosvete zajednički rade na donošenju strateških dokumenta o unapređenju stanja u oblasti prosvete.

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika saopštili su posle sastanka da nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije i da će u sredu u 12 časova protestovati ispred Skupštine Srbije, dok škole i predškolske ustanove neće raditi.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)