Simboli Vojvodine na sajmu "Lorist" u Novom Sadu

Sajam ekologije i 55. Međunarodni sajam lova i ribolova "Lorist" održava se u Novom Sadu. Oprema za lov i ribolov, sport i rekreaciju, stručna okupljanja, edukacije, ekološke radionice za najmlađe, samo su deo bogate ponude.

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

04.10.2024. 21:05 >> 21:40

Simboli Vojvodine na sajmu "Lorist" u Novom Sadu
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Sajam je ove godine okupio više od 120 izlagača iz Srbije, regiona i Evropske unije.
Na štandu površine od gotovo 1.000 hektara, Javno preduzeće "Vojvodinašume" u prostornoj simulaciji prirodnog staništa, u okviru izložbe prikazalo je 650 trofeja, 50 dermo preparata uz propratni sadržaj koji je podrazumeva informisanje i edukacije.

"Cilj nam je da između ostalog omogućimo deci da vide kako izgledaju životinje, da steknu odnos o veličini, takođe da steknu percepciju o prostornom staništu na području zemlje. Ovo predstavlja jednu vrstu reljefa Republike Srbije, to su praktično replike planina, brda, takođe prikazane su i visokoplaninske i nizijske životinje. Potrudili smo se da prikažemo komplentan biodiverzitet lovne faune Srbije", navodi izvršni direktro za lovstvo JP "Vojvodinašume" Branislav Stankov.

Velika ponuda za ljubitelje lova i ribolova

Lovačko oružje, različiti brendovi odeće i obuće za lov, motorna vozila, deo su bogate ponude u kojoj su ljubitelji lova uživali.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

I poznavaoci ribolova imali su mogućnost da upotpune svoje dosadašnje kolekcije za pecanje.

Pored interesantne ponude pecaljki, mamaca, udica, u okviru Ribolovačkog saveza Vojvodine, ribolovci su mogli dodatno da se informišu o pravilima i izmenama zakona.

Edukativne radionice za decu

Gradska uprava za zaštitu životne sredine sa brojnim udruženjima organizovala je niz edukativnih radionica za decu. Važan segment sajma čine štandovi koji informišu posetioce o selektovanju otpada i na taj način šire svest o važnosti očuvanja životne sredine.

Jedan od takvih je i štand organizacije "Čepom do osmeha" gde je kroz edukativnu, interaktivnu radionicu predstavljen put ka reciklaži.

Stručne komisije Novosadskog sajma tokom priredbi ocenjivaće kvalitet eksponata, a najboljima biće uručena priznanja.

Jesenji konjički turnir

Konjički centar Novosadskog sajma i Konjički savez Vojvodine, održavaju i tradicionalni jesenji konjički turnir.

"Veliki značaj dajemo stručnim aktivnostima i okupljanju eksperata iz zemlje i regiona. Takođe veoma nam je značajno da se posvetimo deci, pa smo tako radionice i edukacije prilagodili prvenstveno predškolcima, deci iz osnovnih škola, u planu je da saznaju šta je to primarna separacija otpada pa onda i sve ostalo što je u vezi, ne samo sa ekologijom nego i sa zaštitom životne sredine", ističe organizatorka Gordana Knežević.

Sajam će trajati još u subotu, individualne ulaznice koštaju 450, grupne po 400 dinara, dok je za decu do sedam godina ulaz besplatan. Radno vreme je od 10 do 19 časova, poslednjeg dana do 17 časova. U saradnji sa darodavcima za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovana je Poklon-igra sa vrednim darovima. Izvlačenje kupona sa imenima dobitnika je u subotu u 15 sati.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)