Uveden broj za prijavu nestale dece, biće dostupan građanima non-stop: "Da budemo svi na broju"

Prva nacionalna kampanja o evropskom broju za nestalu decu u Srbiji 116000 pod nazivom "Da budemo svi na broju" biće predstavljena u petak u Evropskoj kući u Beogradu, a Olivera Miloš Todorović iz organizacije Astra kaže da je taj broj dostupan građanima non-stop.

Izvor: Tanjug   |  

10.10.2024. 21:40

Uveden broj za prijavu nestale dece, biće dostupan građanima non-stop: "Da budemo svi na broju"
Envato

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom informisanja i telekomunikacija uz podršku Delegacije EU u Republici Srbiji.

Putem ovog broja može se prijaviti nestanak deteta ili sumnja na nestanak, a prijavu ne moraju podnositi samo roditelji, već bilo koja osoba, rekla je za Tanjug Miloš Todorović.

"Servis pruža podršku roditeljima odnosno starateljima u kontaktu sa institucijama i organizacijama u zemlji ili inostranstvu, kao i psihosocijalnu podršku tokom potrage i nakon pronalaska deteta", istakla je ona.

Kako kaže, organizacija Astra će i tokom 2025. godine nastaviti nacionalnu kampanju na prevenciji zaštite dece "Da budemo svi na broju".

Miloš Todorović ističe da ovaj broj funkcioniše u 32 zemlje Evrope po istim standardima i principima rada.

"Sistem 'Pronađi me', koji je uveden oktobra 2023. godine komplementaran je sa telefonskom linijom i pri uvođenju ovog sistema organizacija Astra je bila članica radne grupe", rekla je ona.

Linija sve vreme radi volonterski i to bi trebalo da se promeni, rekla je Miloš Todorović i istakla da međusektorska saradnja i objedinjena statistika data baze nestale dece na državnom nivou ne postoje.

"Rad Astre zasnovan je na podacima i iskustvu jer je ona jedina organizacija koja za deset godina postojanja telefonskog broja ima podatke ko ih je zvao i zašto ih je zvao, na osnovu čega mogu da izvode zaključke koji su veoma bitni u prevenciji nestanka dece", kazala je Miloš Todorović.

Foto: Envato

Važan deo kampanje "Da budemo svi na broju" jeste informisanje javnog mnjenja i podizanje svesti spotovima koji će se emitovati na televizijskim nacionalnim frekvencijama i radio stanicama u zemlji.

"Broj 116000 je uveden 2012. godine volonterski i to kao odgovor na povećan broj nestale dece. Od maja 2012. do septembra 2024. godine putem Evropskog broja za nestalu decu realizovano je 5.394 poziva, a pozivi iz Srbije sa bilo koje mreže su besplatni", rekla je Miloš Todorović.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)