Druga faza belog štrajka, prosvetari dele petice svim đacima: "Vid protesta, vrlo legitiman i u skladu sa zakonom"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije ušao je u drugu fazu takozvanog belog štrajka, koja podrazumeva dodelu petica svim đacima.

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

14.10.2024. 20:22

Druga faza belog štrajka, prosvetari dele petice svim đacima: "Vid protesta, vrlo legitiman i u skladu sa zakonom"
Foto: ATAImages/R.Z.

"Od danas počinje upisivanje petica, odnosno odličnih ocena za učenike, tako što učitelji i nastavnici iz svojih predmeta daju odlične ocene kao vid aktivnosti, nekog projektnog rada... Mi, nastavnici koji predajemo u starijim razredima objasnili smo učenicima da je to vid protesta, vrlo legitiman, u skladu sa zakonom", navodi za Newsmax Balkans Tanja Notaroš iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika.

Kako kaže, zahtevi prosvetnih radnika su Zakon o izmeni Krivičnog zakona po pitanju zaštite nastavnika kada je nasilje u pitanju i mogućnost suspenzije učenika, u smislu da se automatski udaljuje sa nastave, iz škole, da roditelji dolaze po njih.

"Do sada je bila praksa da učenik ostaje u školi, i čas se nastavlja dalje koji n e može da se izvede kako bi trebalo", kaže Tanja Notaroš, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika. 

Martin Mihailović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže za Newsmax Balkans da podržavaju svaki vid štrajka, ali da je jedini vid štrajka da svi sindikati budu zajedno i budu jedinstveni, odnosno da svi koji rade u prosveti budu jedinstveni.

"Ako se budemo delili, mislim da nigde ne možemo da stignemo", dodao je on. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)