Gračanica: Obeležen Dan nestalih, porodice traže da se rasvetle njihove sudbine

Članovi porodica kidnapovanih i nestalih Srba obeležili su u Gračanici Međunarodni dan nestalih lica, odakle su zatražili otvaranje arhiva i rasvetljavanje sudbine otetih i nestalih. Oni su poručili i da pitanje otetih i nestalih mora da bude prioritet u pregovorima Beograda i Prištine.

Izvor: Kosovo online   |  

30.08.2024. 13:30

Gračanica: Obeležen Dan nestalih, porodice traže da se rasvetle njihove sudbine
Kosovo online

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih su, noseći fotografije svojih najmilijih, istakli da sudbina kidnapovanih ni nakon 25 godina nije rasvetljena, i da neizvesnost ubija, prenosi Kosovo online.

Predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković istakla da patnja i bol članova porodica  traje već 25 godina.

"Godine prolaze, a mi sa našim bolom smo na početku puta. Jedina novina je, na našu žalost, ta da je Euleks naše poverljive informacije koje smo dali njima, u nadi da istraže i dođu do informacija, oni prosledili istražnoj Policiji Kosova. Na taj način, kao i više puta do sada, izigrali su naše poverenje i ugrozili našu bezbednost. Političari kažu da je ovo humanitarno pitanje, a to je sve delo politike, jer dok ne bude političke volje neće biti rezultata“, kazala je Marinković.

"Nijedno nestalo lice ne sme biti zaboravljeno"

Darko Gvozdenović ispred Crvenog Krsta Kosova i Metohije je okupljenima poručio da nijedno nestalo lice ne sme biti zaboravljeno.

„Rasvetljavanje sudbine nestalih lica je civilizacijska i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama, ova obaveza vremenom nije i ne može biti manja. Porodice nestalih lica su, pored očiglednih emotivnih problema, izložene brojnim socijalnim i ekonomskim teškoćama, te je u rešavanju sudbine nestalih je veoma važno imati u vidu ceo humanitarni aspekt ovog problema“, rekao je Gvozdenović, podsetivši na svoje nestale kolege, doktora Andriju Tomanovića i Milorada Dejanovića, službenika Crvenog krsta Kačanik.

Ispred Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije obratila se Vesna Bošković. Ona je pročitala pismo Komisije u kome se poručuje da, iako rešenje tog pitanja deluje daleko, njihova je obaveza da ga reše.

"Za nas ovde prisutne, pitanje nestalih je svakodnevnica, za sve ostale 30. avgust je dan kada ovo pitanje ima najjači odjek. Želimo da probudimo svest javnosti, kako bi ukazali koliko je važno pronaći one kojima se izgubio svaki trag. Danas, kažemo da je prošlo previše vremena, ali da vreme može da bude naš saveznik, a ne protivnik u traženju nestalih. U celom regionu traga se za 9.733 nestalih lica. Iako trenutno deluje predaleko rešavanje pitanja nestalih, ono ne sme ostati bez odgovora, jer to dugujemo porodicama", poručila je ona i dodala da je u toj borbi najvažnija podrška članova porodica nestalih.

Mavrić: Ovo nije političko pitanje, već humano 

Koordinator Resornog centra za nestala lica Negovan Mavrić istakao je da se više od 370 Srba vodi kao nestalo, a ukupno više od 500 Srba i nealbanaca od 1.612 za kojima se traga na Kosovu.

"Ako na ovako malom prostoru tragate za 1.612 lica, onda je to nerad. Ovo za nas nije političko pitanje, već humano. Tako se i treba postupiti prema ovim ljudima, da majke koje su još žive sahrane svoje sinove po našim običajima. Zato smo sa ovoga skupa poručili da nećemo da stanemo. Mi ćemo i dalje da tragamo i ići ćemo svuda gde se priča o nestalim licima, da podignemo svoj glas", rekao je Mavrić.

Obeležavanju Međunarodnog dana nestalih prisustvovali su predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije i Kosova i Metohije, lokalne samouprave, Doma kulture, kao i meštani.

Komentari (0)