Poljoprivrednik za Newsmax Balkans: Iz ministarstva rečeno da neće biti spuštanja granice aflatoksina u mleku

Poljoprivrednik iz Banata Vukašin Baćina izjavio je za Newsmax Balkans da im je iz Ministarstva poljoprivrede rečeno da, iako je bilo najavljeno, od decembra neće biti spuštanja granice aflatoksina sa 0,25 na 0,05 mikrograma po kilogramu mleka, što je nivo koji važi u Evropskoj uniji.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

17.10.2024. 11:01

Poljoprivrednik za Newsmax Balkans: Iz ministarstva rečeno da neće biti spuštanja granice aflatoksina u mleku
Foto: Envato

Prema njegovim rečima, dobili su potvrdu da će još godinu dana granica ostati 0,25.

"Želim da poručim građanima da ne treba da se plaše jer u Srbiji, u svom mleku koje je proizvedeno, nema aflatoksina. Dakle, nema ni tih 0,05. Naše krave se hrane zdravo. Što se tiče uvoznog mleka, to ne mogu da komentarišem jer nisam upućen, ali garantujem da je mleko u Srbiji zdravo i da građani mogu da ga troše bez ikakvog problema", rekao je Baćina u našem jutarnjem programu "Otvori oči".

Šta je aflatoksin?

Od 2013. se aflatoksin periodično javlja u javnosti kao tema i diže se prašina oko toga koliko je on opasan za zdravlje.

Aflatoksin je hemijska supstanca odnosno skup toksina koji kod čoveka mogu izazvati niz bolesti.

Proizvode ga vrste Aspergillus gljiva, a najčešće u ishranu ljudi dospeva preko orašastih plodova poput kikirikija i žitarica kao što je kukuruz. U mleko dospeva uglavnom preko kukuruza kojim se krave hrane.

Beograđane smo pitali da li znaju šta je aflatoksin (ANKETA):

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)