(FOTO/VIDEO) Spektakularnim vatrometom, dronovima i laserima završeno obeležavanje osam decenija od oslobođenja Beograda

Odavanjem pošte poginulim oslobodiocima Beograda i nizom manifestacija obeleženo 80 godina od oslobođenja Beograda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večnu zahvalnost srpskim borcima i herojima Crvene armije. Marš "Besmrtnog puka" kroz centar grada. Velikim vatrometom završena svečanost

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

20.10.2024. 08:28 >> 20:32

(FOTO/VIDEO) Spektakularnim vatrometom, dronovima i laserima završeno obeležavanje osam decenija od oslobođenja Beograda
Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Velikim audio-vizealnim spektaklom uz pomoć dronova i veličanstvenim vatrometom na Savskoj promenadi, od Kule Beograd do Brankovog mosta, završen je niz manifestacija kojim je obeležen 20. oktobar Dan oslobođenja Beograda i 80. godišnjica oslobođenja od fašizma.

Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Na Kuli Beograd bilo je ispisano "80 godina od oslobođenja Beograda", "Grad ponosa", "Srce slobode" i "Svetionik slobode", dok su dronovi bili raspoređeni u bojama srpske trobojke.

Izvođenjem himni Ruske Federacije i Srbije počela je, nešto posle 14 časova, Svečana akademija povodom obeležavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ocenila je tom prilikom da danas znamo koliko su važni mir i sloboda i da smo svesni koliko oni počivaju na poštovanju sopstvene prošlosti i na prihvatanju onih vrednosti kojima nas je učila.

"Osloboditi se tiranije bio je tih dana zadatak koji su se pored vojnika, kojima su komandovali Peko Dapčević i Vladimir Ždanov prihvatili i mnogobrojni Beograđani, obični ljudi, a veliki, hrabri, spremni na žrtvu zarad tog najsvetijeg cilja, slobode", rekla je ona.

Predsednica skupštine je dodala da se onda Beograd ne bi ni razvijao niti postojao kao jedan od najlepših gradova u ovom delu sveta da nema tog sećanja.

Od 15.30 do 19.30 časova predviđen je koncertni program na Trgu republike uz učešće umetnika iz Srbije i gostiju iz Rusije - folklorne grupe "Pelageja" i Državnog ansambla ruskih kozaka "Kozačka kuća" iz Volgograda.

Završni događaj obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda je svečani vatromet iznad prestonice u 20.30.

Izložba u Predsedništvu Srbije, Vučić govorio na ruskom

"Danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata, odlučno smo protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava", rekao je Vučić na ruskom jeziku na svečanosti u Predsedništvu Srbije, gde je u podne svečano otvarena izložbe o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. i promocija poštanske marke posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda.

On je istakao da ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode i čestitao praznik koji je upisan u "zajedničku istoriju naših pobeda".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Na izložbi "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945. između ostalog je prikazano i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

Na izložbi su, kako je rečeno prilikom obilaska, neke stvari o vojnoj i diplomatskoj delatnosti prikazane prvi put, a kako je rekao Vučić izložba će biti otvorena i za građane. Prikazano je ordenje, partizanska odlikovanja i uniforma jedne veteranke koja je učestvovala u oslobađanju Beograda.

Kosačov: Poštovanje žrtava zarad budućnosti

Zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da bez poštovanja prema žrtvama koje su pale u borbi protiv nacizma ne može da se gradi budućnost i zahvalio rukovodstvu Srbije, lokalnim vlastima i boračkim udruženjima na pažljivom odnosu prema vojnim spomen-obeležjima i zajedničkoj istoriji.

Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju kako je štampa, kako ruska tako i jugoslovenska izveštavala u to vreme.

Promovisana je i poštanska marka posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda, a direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković je istakao da je cilj izdavanja ove marke da se prikaže ono što je bilo pre 80 godina kada su Crvenoarmejci i pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta osvajali kuću po kuću i oslobodili Beograd.

Državna ceremonija odavanja počasti i polaganja venaca kod Spomenika sovjetskim ratnim veteranima počela je u nedelju ujutru na Avali, a ministri u Vladi Srbije, predstavnici grada kao i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko posle toga su položili vence u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda".

Izaslanik predsednika Republike ministar odbrane Bratislav Gašić predvodio je državnu ceremoniju na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i poručio je da bez njihove žrtve ne bi bilo ni naše slobode.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gašić, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i šefa Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Gorana Momčilovića, položio je venac kod Spomenika oslobodiocima Beograda i u spomen-knjigu upisao: "Poklanjam se danas senima palih oslobodilaca i njihovih starešina koji su zajedničkom borbom oslobodili naš grad, naš Beograd. Bez vaše žrtve danas ne bi bilo naše slobode. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vence su položili i ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu i počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" Nenad Popović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Zvaničnici su kod spomenika "Večna vatra", u istom spomen kompleksu položili ruže, a zatim i vence na Spomenik crvenoarmejcu. Ministar odbrane i predsednik Skupštine grada upisali su se u spomen-knjigu.

Vence su položili i predstavnici Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana i Jermenije, SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a Beograda i Besmrtnog puka.

Marš "Besmrtnog puka" kroz Beograd

Nakon ceremonije polaganja venaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda" s tog mesta krenuo je marš "Besmrtnog puka"  koji je završen na Trgu Republike gde će biti upriličen muzičko-scenski program.

Na čelu kolone bio je počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk“ i ministar Nenad Popović, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Marš u cilju očuvanja kulture

Ideja "Besmrtnog puka" je vrlo brzo zaživela, a pokret se u godinama koje su usledile proširio na druge gradove u Srbiji i svetu. Marš se organizuje u cilju očuvanja kulture sećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine.

Ispred kolone, iza kamiona čule su se rodoljubive pesme i kretali su se bajkeri "Noćni vukovi", a deo povorke su bili građani i članovi Udruženja kozaka u tradicionalnim nošnjama. "Besmrtni puk" je međunarodni javni, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svetskog rata, nastao u Rusiji, 2014. godine.

Na Trgu republike je planiran muzičko-scenski program sa srpskim i ruskim izvođačima, a u Narodnom pozorištu se održava Svečana akademija povodom Dana oslobođenja.

Vučić položio venac na Spomenik Neznanom junaku

"Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vekovima unazad, nepokolebljiva lјubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobede u ratovima. Nikada nećemo zaboraviti hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa. Neka je večna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda", napisao je predsednik na Instagramu.

Polaganju venca na Avali ujutru u osam sati prisustvovao je i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Večno hvala srpskim junacima i herojima Crvene armije za slobodu koju su nam darivali. Srbija pamti!", zapisao je Vučić prilikom pologanja venca na Avali.

Izložba za najmlađe na Kalemegdanu

Izložba posvećena edukaciji dece o istoriji glavnog grada otvorena je kod Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu, u organizaciji EXPO 2027, a trajaće do 31. oktobra.

Postavka je posebno prilagođena deci i mladima, gde kroz interaktivne elemente i zanimljive priče pruža mogućnost da istraže najvažnije momente glavnog grada, kao što su gradnja Avalskog tornja ili rad Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

"Najmlađi posetioci imaju priliku da vide kako se Beograd razvijao, ali i da upoznaju viziju budućnosti kroz EXPO 2027, koji će doneti nove inovacije i mogućnosti. Na ovaj način, izložba ne samo da slavi prošlost, već otvara vrata budućim generacijama da hrabro kroče u svet novih ideja i dostignuća", navode iz EXPO 2027 centra. 

Osobođenje Beograda

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, na današnji dan, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.

Nikodijević odao počast oslobodiocima Beograda, u ime Skupštine grada

Glavni grad Jugoslavije snage sovjetske armije, uz pomoć snaga Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), oslobodile su tokom Beogradske operacije, a nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve. Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije, navedeno je na sajtu Beograd.rs.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević položio je venac i odao počast na Groblju oslobodilaca Beograda i podsetio da je Dan oslobođenja jedan od najvažnijih istorijskih događaja na našim prostorima.

Foto: Beoinfo

"Iako Beograd ima burnu istoriju, ovo je jedan od najsvetlijih dana naše prošlosti. Danas obeležavamo jubilarnu, osamdesetogodišnjicu i trudimo se da svake godine odamo počast i čuvamo sećanje na ljude koji su nam podarili slobodu i oslobodili od okupatora u Drugom svetskom ratu. Uvek s ponosom ističemo našu antifašističku ulogu u Drugom svetskom ratu i žrtve koje smo dali da bi u Evropi vladao mir jer je čitava posleratna Evropa nastala na ideji pobede nad fašizmom. Kao država i narod dali smo ogroman doprinos i imamo obavezu da čuvamo sećanje na naše heroje i na sve one ljude koji su svojim životima branili slobodu koju danas živimo", naveo je Nikodijević.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (1)

Nataša

Osim što je zločin prema kućnim ljubimcima - a vatromet se čuo na velikom delu Novog Beograda, u najmanju ruku je neukusno da se vatromet pravi na stratištu ili u blizini stratišta, što je Sajmište nesumnjivo bilo i to povodom događaja u kome je poginulo više hiljada ljudi. Izostanak dostojanstva, pokušaji revizije, dodovoravanje Moskvi... tužna osamdesetogodišnjica.

pre 17 sati

0 0 Odgovori