Stručnjak za saobraćajnu bezbednost o "crnoj statistici": Bavimo se samo kaznama, a odbacujemo preventivne mere

Aktuelni Zakon o bezbednosti saobraćaja više puta je menjan, a za januar 2025. godine najavljen je novi. Stručnjak za saobraćajnu bezbednost Milan Božović smatra da akcenat treba staviti na preventivne mere, jer represivne daju "ograničeno pozitivne rezultate".

Autor:  

S. K. Ž.

|  

21.10.2024. 14:31

Stručnjak za saobraćajnu bezbednost o "crnoj statistici": Bavimo se samo kaznama, a odbacujemo preventivne mere
Foto: Instagram/Opština Inđija

Božović je za Newsmax Balkans istakao da je činjenica da u 2024. godini, odnosno u prethodnoj 2023. godini imamo blago povećanje stradalih u saobraćajnim nezgodama, međutim to je, kako je naveo, daleko ispod onoga što je bilo 2001. godine kada su nadležni počeli ozbiljnije da se bave bezbednošću saobraćaja.

"Tada je godišnje poginulo 1.240, sad je između 400 i 500 ljudi. Dakle, došli smo do nekih rezultata. Dalje, postizanje rezultata zavisi od naše mobilnosti, od povećanja broja vozila na teritoriji Srbije koje drastično raste i zavisi od toga koliko ćemo biti istrajni u primeni mera koje smo usvojili", ocenio je Božović u jutarnjem programu "Otvori oči".

Prema njegovim rečima, u Srbiji se svi uglavnom vode represivnim merama, ali one, kako je naglasio, imaju neki svoj rok trajanja.

"Represivne mere, i to se pokazalo, drže sistem, daju unapređenje bezbednosti saobraćaja, ali su ograničene, imaju neki svoj rok trajanja, rok u kome daju pozitivne rezultate i nakon toga njihov efekat počinje da slabi. Ne možemo ni stalno povećavati kazne, zapravo možemo, ali to će da bude drastična promena", pojasnio je Božović.

Printscreen: Newsmax

Dodao je da je potrebno akcenat staviti na preventivne mere.

"Agencija za bezbednost saobraćaja promovisala je Priručnik o programima za saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u školama. To je pisalo i u zakonu iz 2009. godine, kao i u strategiji iz 2015. godine, ali tek sada se to pokrenulo. Mi se sve to vreme bavimo kaznama. Dakle, mi negde sami od sebe odbacujemo preventivne mere, bavimo se isključivo kaznama", zaključio je sagovornik Newsmax Balkans.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)