Seničić o najavi zabrane Bookinga u Srbiji: Neće biti ukinut jer država od te platforme ima veliku korist

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Newsmax Balkans da platforma Booking.com u Srbiji neće biti ukinuta jer, kako je naveo, naša zemlja od nje ima velike benefite.

Autor:  

S. K. Ž.

|  

21.10.2024. 14:49

Seničić o najavi zabrane Bookinga u Srbiji: Neće biti ukinut jer država od te platforme ima veliku korist
Foto: Envato

Seničić je istakao da je problem sa platformom Booking.com nastao zato što je kroz inspekcijski nadzor konstatovano da postoje stotine objekata koji se nalaze na pomenutoj platformi, a koji ni na koji način nisu registrovani u Srbiji za obavljanje te delatnosti.

"Kod nas je taj sistem prilično jednostavan, uvedeni su paušalni porezi. Dakle, do te mere to zaista ne košta puno i ta procedura je smanjena i očekivalo se da će se zaista veliki broj ljud prijaviti, ali nažalost to nije dalo rezultata. I upravo iz tog razloga je pokrenuta ta priča iz resornog ministarstva", pojasnio je Seničić u jutarnjem programu "Otvori oči".

Prema njegovim rečima, Booking je registrovan kao aplikacija za promociju ili marketing smeštajnih objekata i oni, kako je naveo, nemaju nikakvu odgovornost.

"Turistički sektor gori od drugih"

Dodao je da je zemlja u kojoj posluje Booking u obavezi da kontroliše, ali u Srbiji je situacija u turističkom sektoru "gora nego u drugim sektorima".

"Mi imamo, čini mi se, 70 inspektora za teritoriju cele Srbije koji kontrolišu ugostiteljske, hotelske, restoranske objekte, turističke agencije, prevoznike. Stoga, možete da zaključite da to (kontrola) fizički nije izvodljivo", ukazao je sagovornik Newsmax Balkans.

Rešenje - obavezan dokument o kategorizaciji

Kako je naveo, dešavalo se da su se turisti često žalili na objekte u kojima su boravili, da ne odgovaraju onome što su oni očekivali.

"Da ne bismo dolazili do tih negativnih recenzija koje utiču i na dolazak drugih turista, veoma je važno da se ovaj sistem uspostavi. Siguran sam da će država uraditi sve da se taj problem reši i da će resorno ministarstvo pokušati da razgovara sa Bookingom", naglasio je direktor YUTA.

Seničić je istakao da kao država nećemo napraviti nikakav rezultat dok god za sivu ekonomiju nemamo vezan problem naplate sredstava sa utajom poreza kao krivično delo.

"Ne verujem da ćemo da razmišljamo o zabrani Bookinga, jer od njega imamo velike banefite. Rešenje je da sednemo i da se dogovorimo da uz svu dokumentaciju Booking za ovaj prostor zahteva od svih vlasnika smeštaja da dostave dokument o kategorizaciji kao obavezan", zaključio je Seničić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)