Oživele trogodišnje škole: U dualnom modelu obrazovanja đacima 5.000 dinara mesečno, a praksa se dodatno plaća

Raste interesovanje učenika za školovanjem po dualnom modelu obrazovanja, kaže za Newsmax Balkans rukovodilac službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije Aleksandra Milić. Ona ističe da su đaci najviše zainteresovani za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

Autor:  

Vesna Štrbac

|  

Izvor: Newsmax Balkans   |  

29.09.2024. 09:11

Oživele trogodišnje škole: U dualnom modelu obrazovanja đacima 5.000 dinara mesečno, a praksa se dodatno plaća
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Više od 3.300 učenika školuje se po dualnom modelu obrazovanja u brojnim kompanijama širom Srbije, među kojima je i 150 onih koji od ove školske godine prvi put učestvuju u dualnom obrazovanju.

Prema statistici Privredne komore Srbije (PKS), oko 35 odsto prvaka opredelilo se za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala, najviše za zanimanja: bravar-zavarivač, mehaničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina, kao i operater mašinske obrade rezanjem.

Foto: Envato

„To je odličan pokazatelj da mladi prepoznaju ovakav način školovanja kao odličnu šansu za sticanje praktičnih znanja i veština u realnom radnom okruženju, kao i priliku da iskoriste sve benefite dualnog obrazovanja“, kaže Milić.

Na listi deficitarnih zanimanja 28 profila

Učenici koji su se opredelili za neki od 28 obrazovnih profila sa liste deficitarnih zanimanja će uz naknadu za učenje kroz rad dobiti i dodatnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000 dinara mesečno.

„Sva zanimanja za koje je privreda iskazivala veću potrebu, a učenici manje interesovanje, kao što su kuvar, konobar, pekar, zatim određeni profili iz oblasti mašinske industrije, građevine, elektrotehnike… od ove godine dobijaće po 5.000 dinara mesečno, devet meseci, koliko traje školska godina i tako sve do kraja školovanja“, objašnjava Milić.

Foto: Envato

Kada počne praksa u kompanijama, osim 5.000 dinara od države, đaci će dobijati i naknadu od kompanija, kako je predviđeno Zakonom o dualnom obrazovanju. Ona ističe da im se i praksa dodatno plaća, odnosno da za svaki dan proveden na praksi učenici dobijaju 70 odsto minimalne cene rada po satu.

Milić očekuje da će uz ovu novčanu pomoć države oživeti trogodišnje stručne škole koje obrazuju zanatlije i podseća da prethodnih godina skoro da nije bilo zainteresovanih učenika da postanu zidari, zavarivači, keramičari, vodoinstalateri… 

Najviše interesovanja za turizam i ugostiteljstvo

Prema podacima Privredne komore Srbije oko 70 kompanija u više od 25 gradova i opština u Srbiji tražilo je više od 560 učenika obrazovnih profila iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

„Turizam je i dalje jedna od najvažnijih grana privrede naše zemlje, a turistički radnici su na ceni. Potreba za njima vlada, posebno u turističkim centrima poput Zlatibora, Vrnjačke Banje, Aranđelovca, odnosno Bukovičke banje, Subotice, Palića, rasinskog područja, kao i oko područja Vlasinskog jezera, na jugoistoku Srbije“, navodi Milić.  

Foto: Envato

Osim za profile u turizmu, ove godine je veliko interesovanje učenika za zanimanja u oblasti elektrotehnike, oko 17 odsto.

Izdvajaju se obrazovni profili tehničar mehatronike, električar, monter telekomunikacionih mreža, ali i elektromonter mreža i postrojenja, što je, ocenjuje Milić, odlična vest za poslodavce u Srbiji s obzirom da je i u ovoj grani privrede primetan nedostatak kvalifikovanog stručnog kadra.

Rešenje za nedostatak stručnog kadra

Podaci PKS pokazuju da je skoro 16.000 učenika iz 186 srednjih stručnih škola do sada bilo uključeno u dualni model obrazovanja i imalo priliku da se susretne sa realnim radnim okruženjem u nekoj od 950 kompanija.

Foto: Envato

„Nove generacije su još sigurnije u nameri da iskoriste sve prednosti školovanja po dualnom modelu. Dosadašnja praksa pokazuje da je dualno obrazovanje model kojim se može stati na put problemu nedostatka kvalifikovanog stručnog kadra. U budućnosti očekujemo da se maksimalno iskoriste kapaciteti koje ovakav način školovanja nudi učenicima, ali i poslodavcima u Srbiji“, kaže Milić.

Bespovratna sredstva za poslodavce

Ona ističe da su poslodavci uključeni u dualno obrazovanje, dodatno  stimulisani dodelom besprovratnih sredstava.

„Poslodavci mogu da dobiju bespovratna sredstva srazmerno broju učenika završne godine školovanja, sa kojima zaključuju ugovor o učenju kroz rad, a koja po učeniku ne mogu biti manja od 17.000 dinara“, objašnjava Milić.

Foto: Envato

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 50 miliona dinara i kako ističu iz PKS, mogu se koristiti za finansiranje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci isplaćuju učenicima i instruktorima.

PKS akredituje zainteresovane kompanije

Privredna komora Srbije je pre desetak godina pokrenula inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije. Kompanije koje su uključene u ovaj model obrazovanja akreditovane su od PKS.

Foto: Envato

Javni pozivi i prateća dokumentacija objavljeni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija: www.dualnok.gov.rs, kao i na portalu Preduzetništva: www.preduzetnistvo.gov.rs.

Pored Javnog poziva Ministarstva privrede, podsećamo da je u toku i Konkurs za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima na dualnom obrazovanju koji je objavila Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, a sredstva su namenjena učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja,  u školskoj 2024/2025. godini.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)