Srbija dobila 177 najmlađih oficira: Vučić potpisao saglasnost za vojni rok od 75 dana

Ispred Doma Narodne Skupštine na svečanoj manifestaciji prve oficirske činove dobilo je 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

Autor:  

Ognjen Medić

|  

14.09.2024. 11:19

Srbija dobila 177 najmlađih oficira: Vučić potpisao saglasnost za vojni rok od 75 dana
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Kao vrhovni komandant sam potpisao svoju saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju 75 dana. Nadam se da će Vlada to usvojiti. Verujem da svi znate koliko nam je potrebna jaka vojska. Nećemo da napadnemo nikoga, ali moramo da odvratimo one koji nam svakoga dana prete, a vi ste taj bedem, stena koja je garant odvraćanja", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Pored predsednika, svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant svečanosti pukovnik Srđan Blagojević, rektor Univerziteta odbrane Boban Đorović, ministri u Vladi Srbije, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Kine Li Ming i predstavnici verskih zajednica i organizacija.

Uspesi kadeta Univerziteta odbrane 

Rektor Đorović je rekao da su njihove studije bile izazovne, s obzirom na pandemiju korona virusa, ali su nastojali da studente što pre vrate redovnim aktivnostima.

"Vi ćete u jedinicama steći jedinstvena iskustva, a za znanje se borite i ostanite u kontaktu sa profesorima, a radom se postarajte da pišete za naše časopise i da se usavršavate. Živeli najmlađi potporučnici Vojske Srbije", naglasio je Ðorović.

Istakao je velike sportske i akademske uspehe koje su postigli kadeti Univerziteta odbrane.

"Kadeti 144. i 145. klase Vojne akademije i 10. klase VMA, čestitam vam završetak studija i ulazak u oficirsku profesiju. Vi ste na početku profesionalnog razvoja, osim u oficirskoj etici. Oficir svojim vrlinama uzdiže sebe i druge, jačajući kvalitete svih", rekao je general.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sablje sa posvetom predsednik Srbije je vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić uručio kadetima Vojne akademije, najuspešnijima u svojoj klasi. Sablje su dobili Lazar Tadić (prvi u rangu u vidu Kopnene vojske), Sara Nikolić (prva u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO), Nikola Vasić (prvi u rangu u službama), ali i najbolja kadetkinja Medicinskog fakulteta VMA Aleksandra Stajić.

Vučić: Naša vojska mora biti sve snažnija

Predsednik Vučić pozdravio je mlade oficire, poželeo im uspešnu karijeru i zahvalio im se na izuzetnom danu.

"Hvala vašim roditeljima i porodicama, što vas nisu sebično čuvali za sebe, već su vašu mladost i hrabrost ponudili Srbiji, jedinoj koju imamo. Vi danas postajete neko ko je uvek u prvim redovima odbrane otadžbine. Pred nama nije lak period, uvek smo se suočavali sa izazovima, sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onim najjačima koji bi retko razumeli naše potrebe i želje, naš Ustav i našu otadžbinu", rekao je Vučić.

On je dodao da smo uspeli da sačuvamo mir, da odbranimo naše vitalne nacionalne interese, ali i da popravimo materijalni položaj vojnika.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije posebno je naglasio da Vojska Srbije sada živi mnogo bolje nego pre 10 godina i da će uskoro uslediti novo povećanje plata.

"Poslušajte me, već dugo sam vrhovni komandant, ne dozvolite da vam prolazi dan za danom, a da niste ništa promenili. Svakoga dana pitajte sebe šta biste još mogli da učinite. Idete u različite jedinice, od informatičkih, vazdušnog osmatranja, do specijalnih jedinica. Imaćete različite zadatke, ali uvek pokažite odgovornost i ozbiljnost, posvećenost u radu", ističe Vučić.

On kaže da danas živimo u svetu poremećenih vrednosti, gde svako gleda samo svoje interese, gde je kompromis ružna reč.

"Približavamo se katastrofi i zato naša vojska mora biti sve snažnija", rekao je Vučić.

Oficir Vasić: Ujedinjeni u ljubavi prema zastavi i himni

Prisutnima se obratio i mladi oficir Nikola Vasić, jedan od dobitnika sablje. 

"Došli smo iz raznih krajeva naše otadžbine, ujedinjeni u ljubavi prema našoj zastavi i himni. Veliki deo nas je prepoznao naš put još sa 14 godina, kada smo prepoznali neizbežnu čežnju i ponos naših roditelja", rekao je Vasić.

On naglašava da je krilatica "Čast je naša imovina" privukla još onih koji su želeli da se pridruže našoj borbi i dođu do ovog trenutka o kom su svi maštali.

"Ova sablja je znak našeg stroja, ali i vas, naših prijatelja, braće, sestara i roditelja. Od ponedeljka, stroj najmlađih potporučnika će posvećeno obavljati svoje dužnosti, svako u svojoj jedinici, nikada otuđeni jedni od drugih", istakao je oficir.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Čitavu manifestaciju pratio je bogat kulturno-umetnički program, a na samom kraju uz tradicionalno bacanje šapki mladi oficiri proslavili su uspešan kraj svog školovanja.

Manifestacija je završena naletom aviona MiG-29 i porukom pilota kapetana prve klase Siniše Anahijeva.

"Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin. Služite časno svome narodu i budite ponos svojoj otadžbini. Živela Srbija", poručio je pilot.

Vojnu akademiju završava 159 kadeta i kadetkinja 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završava 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Komentari (0)