Prosvetari protestovali u 20 gradova, Vladi dat rok od dve nedelje da ispuni zahteve

U Beogradu je održan protest sva četiri reprezentativna sindikata na kome su prosvetni radnici ocenili da su pokazali solidarnost i jedinstvo u odbrani svog dostojanstva. Protest je održan u još 20 gradova širom Srbije, a Vladi Srbiji dat je rok od 14 dana da ispuni zahteve sindikata.

Autor:  

V. Š.

|  

16.09.2024. 16:17

Prosvetari protestovali u 20 gradova, Vladi dat rok od dve nedelje da ispuni zahteve
Foto: ATAImages/Radule Perišić

Prosvetari ne podržavaju predlog Vlade Srbije da plate od 1. januara naredne godine nastavnom osoblju budu povećane za 12 odsto, a nenastavnom za osam odsto i traže povećanje plata koje će da dostignu republički prosek.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić procenjuje da je 4.000 prosvetnih radnika učestvovalo u protestu u beogradskom parku “Manjež”.

Ilić za Newsmax Balkans ističe da već 20 godina sindikati ukazuju na probleme u prosveti. Ona kaže da 80 odsto zaposlenih u školama ima završene fakultete, mastere i doktorate, a da je odnos države prema njima takav da mladi ne žele da rade u prosveti.

“Dostojanstvo neke profesije može se videti na osnovu materijalnog i profesionalnog statusa. Nama je dostojanstvo ugroženo. Poniženi smo. I zato se susrećemo sa nedostatkom kadra. Šta znači povećanje od 12 odsto nastavnom osoblju, a nenastavnom osam? Mi ne možemo da radimo u školi bez nenastavnog osoblja, bez naših kolega, a to su psiholozi, pedagozi, bibliotekari i sekretari škole. Mi se borimo za povećanje i njihovih plata”, kaže Ilić.

Foto: ATAImages/R.Z.

Portparol Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić poručuje da prema njenim saznanjima skoro sve škole u Beogradu obustavile su rad, i da širom Srbije, u 20 gradova, nije bilo nastave.  

Pored jedinstva koji su danas prosvetni radnici pokazali, ona kaže da očekuje da će reakcija države biti pozitivna. Dat je rok Vladi Srbije od dve nedelje da ispuni zahteve prosvetnih radnika.  

Šta zaposleni u prosveti traže?

Predstavnici četiri sindikata u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije ponovili su svoje zahteve, a osnovni koji traže od Vlade je da se njihove plate povećaju toliko da dostignu republički prosek, kao i da povećanje plate bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, za nastavni i nenastavni kadar.

Foto: Newsmax Balkans/Ivana Đorđević

Takođe traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Prosvetari traže i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Komentari (0)