BAS od nedelje na novoj lokaciji: Beogradska autobuska stanica premešta se u Blok 42

Beogradska autobuska stanica će od nedelje, 29. septembra biti na novoj lokaciji, a svi autobusi tog dana biće preusmereni u Blok 42 na Novom Beogradu.

Izvor: Tanjug   |  

19.09.2024. 17:20

BAS od nedelje na novoj lokaciji: Beogradska autobuska stanica premešta se u Blok 42
Foto: Beoinfo

Kako navode iz Javnog preduzeća Beogradska autobuska stanica, sam proces prebacivanja na novu lokaciju pažljivo je osmišljen, sve će se obaviti u jednom danu što će osigurati da tranzicija prođe bez komplikacija za putnike i korisnike stanice.

Nova stanica se nalazi na strateški pozicioniranoj lokaciji, u neposrednoj blizini moto-puta, nekadašnjeg auto-puta kroz Beograd, odmah pored železničkog stajališta Novi Beograd i na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka Aerodromu Nikola Tesla.

Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom. U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije: 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice može se doći i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Moderan stanični plato ima sa 65 perona i parking od 186 mesta, kao i nove prilazne saobraćajnice koje omogućavaju lak pristup stanici iz svih pravaca. U toku je izgradnja stanične zgrade od 27.000 kvadratnih metara.

Imaće 65 perona 

Do završetka radova na novoj staničnoj zgradi putnici će koristiti privremeni objekat sa osnovnim sadržajima. U pitanju je aneks površine oko 1.200 kvadratnih metara koji je izgradio Grad Beograd i u potpunosti je osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice.

Kako se navodi, stanični plato ima 65 perona i to 12 dolaznih i 53 polazna perona.

Foto: BeoinfoIzgled nove Beogradske autobuske stanice

Polazni peroni su raspoređeni tako da je osam rezervisano za prigradski saobraćaj, 14 za međunarodni, 22 za međugradski i devet za vanlinijski-turistički saobraćaj.

Izgrađen je i pripremni parking za autobuse sa 80 mesta, kao i parking za putnike sa 186 mesta od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku dok je 97 mesta rezervisano za putnike u odlasku.

U sklopu staničnog platoa će se nalaziti i taksi stanica sa 25 mesta. Nova lokacija autobuske stanice će značajno doprineti rasterećenju centra grada. Ovo će smanjiti zagađenje vazduha i poboljšati iskustvo putnika koji će sada moći brže i lakše da stignu do stanice bilo da koriste autobuske linije GSP-a, tramvaje ili sopstveni prevoz.

Komentari (0)