(VIDEO) Učenik koji je počinio masovno ubistvo u školi "Vladislav Ribnikar" svedočio u postupku protiv roditelja

Dečak koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika i školskog čuvara, svedočio je u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

08.10.2024. 09:43 >> 17:48

(VIDEO) Učenik koji je počinio masovno ubistvo u školi "Vladislav Ribnikar" svedočio u postupku protiv roditelja
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dečak K. K. (14), koji je počinio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar", doveden je u Specijalni sud gde svedočio u sudskom procesu protiv njegovih roditelja Miljane i Vladimira Kecamanovića.

K. K. je u najvećoj sudnici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i odeljenja za ratne zločine, davao iskaz za govornicom, a ne u izdvojenoj prostoriji, jer nema status posebno osetljivog svedoka.

Odbrana kao ni punomoćnici porodica oštećenih nisu mogli da iznose detalje iz sudnice jer je postupak zatvoren za javnost, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet zbog iznošenja delova iskaza maloletnog K. K. iz istrage u javnost.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ognjen Božović, punomoćnik oštećenih, smatra da iskaz dečaka ide u pravcu koji će voditi ka osudi njegovih roditelja, Vladimira i Miljane Kecmanović. On kaže da je danas prisustvovao jednom od najstrašnijih suđenja u svojoj karijeri.

"Pitanja koja su postavljana su bila usmerena u pravcu utvrđivanja motiva i zašto se to sve desilo. Ne mogu pričati o detaljima, ali smatram da, moje lično mišljenje je da današnji iskaz ide u pravcu koji će voditi osudi. Da li će se tu pronaći dodatni detalji za eventualno dodatna optuženja, ostaje da se vidi", dodaje Božović.  

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, punomoćnik oštećenih, posle ročišta je rekla da ne može da bude zadovoljna današnjim suđenjem zbog same činjenice da se zločin dogodio, ali da je zadovoljna onim što su od K. K. saznali u sudnici.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Ako me pitate da li sam zadovoljna onim što smo saznali, da li je to koristan dokazni materijal za ovaj krivični postupak i da li je to korisno za rasvetljavanje celokupnog tog događaja, njegove pozadine, događaja od 3. maja 2023. godine, da, jesam zadovoljna sam", ističe Dobričanin. 

Sa tom konstatacijom se ne slaže odbrana porodice Vladimira i Miljane Kecmanović. Irina Borojević, jedan od branilaca Kecmanovića, smatra da motiv masovnog ubistva u "Ribnikaru" neće biti otkriven.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Javnost je u vezi sa ovim krivičnim postupkom od tragičnog 3. maja najviše zainteresovana za razloge zbog kojih se taj tragičan, nesagledivo strašan događaj dogodio. U ovom krivičnom postupku, niti u bilo kom drugom postupku koji se u ovom trenutku vodi, ni u ovoj sudnici niti bilo gde drugde, mi nećemo saznati razloge zbog kojih se ovaj tragičan događaj desio. Ti razlozi su očigledno duboko negde u duši tog dečaka koji je, nažalost, izvršio sve ovo", kaže Borović.

Ona dodaje da je K. K. živeo jedan sasvim normalan, uobičajen život i da to misle svi koji ga poznaju.

Podsećamo, dečak je imao zakonsko pravo da bira da li će da svedoči u postupku protiv svojih roditelja jer im je blizak srodnik, i iako je svedočio u toku istrage, mogao je da odbije da da iskaz. S obzirom na to da je odlučio da svedoči, pitanja mogu da mu postavljaju sud, tužioci, advokati, okrivljeni ali i porodice ubijenih.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Maloletni K. K je jutos kolima hitne pomoći, uz policijsku pratnju, u prostorije Specijalnog suda dovezen iz psihijatrijske ustanove u kojoj je smešten kada je uhapšen. To je prvi put da napušta kliniku od 3. maja prošle godine.

On je u istražnoj fazi postupka dao iskaz, ali se uključio putem video-linka i sa njim je bila i majka Miljana, koja tada još nije bila optužena. Kirivčni postupak protiv njegovih roditelja do sada se vodio u prostorijama Višeg suda u Beogradu, u Palati pravde.

Otac K. K. Vladimir Kecmanović, tereti se za teško delo protiv opšte sigurnosti a za njega je Tužilaštvo tražilo kaznu od 12 godina zatvora. On je optužen da je, u periodu od godinu dana pre ubistva, obučavao svog tada 13-godišnjeg sina da rukuje oružjem, gađa mete, puni okvir, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe vatrenog oružja. Tereti se i da nije obezbedio zakonom propisane uslove za držanje oružja i municije.

Majka Miljana optužena je da je počinila krivično delo nesavesno držanje i nošenje oružja, a za nju je zatražena kazna od dve i po godine zatvora. Njen DNK pronađen je na jednoj od čaura koju je dečak koristio u pucnjavi u školi.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vlasnik streljane u kojoj je dečak učio da puca, zaključio je sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. Pravosnažno je osuđen na kaznu kućnog zatvora od pet meseci. Sudi se i instruktoru pucanja i to za krivično delo davanje lažnog iskaza.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

K.K još nije završio s davanjem iskaza, a suđenje se nastavlja 17. oktobra, takođe u Specijalnom sudu.  

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Maloletnik je danas prvi put izveden iz psihijatrijske ustanove u kojoj se nalazi od kada je počinio zločin.

Istovremeno, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je danas saopštilo da je formiralo predmet kako bi se ispitale povrede tajnosti postupka u vezi sa predmetom "Ribnikar", tačnije povodom iznošenja u medijima delova iskaza maloletnog K. K.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)