Uhapšen službenik srpskog konzulata u Nemačkoj, osumnjičen za proneveru novca

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VTJ) u Beogradu podiglo je optužnicu protiv službenika konzulata Srbije u Nemačkoj Igora M. (49).

Izvor: Tanjug   |  

22.08.2024. 13:54

Uhapšen službenik srpskog konzulata u Nemačkoj, osumnjičen za proneveru novca
Envato

On je osumnjičen da je kao računopolagač u Generalnom konzulatu Srbije u Dizeldorfu u Nemačkoj u toku 2020. godine proneverio 14.130 evra, kao i jer je zloupotrebom službenog položaja sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od još 1.800 evra.

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Igoru M. se na teret stavljaju krivična dela Pronevera i Zloupotreba službenog položaja.

Postoji opravdana sumnja da je od 24. januara 2020. godine do 1. februara 2020. godine osumnjičeni, zaposlen na mestu računopolagača i referenta za vezu, informatiku, finansijske i kancelarijske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova RS u Generalnom konzulatu RS u Dizeldorfu na ime konzularnih prihoda, od konzularnih radnika, u dva navrata primio ukupno 66.607 evra, ali je za navedeni period u Dnevniku prometa proknjižio samo iznos od 52.477 evra.

EnvatoRotaciona svetla

Iznos od 14.130 evra, nije proknjižio, već ga je zadržao za sebe. Takođe, postoji opravdana sumnja da je 21. septembra 2020. godine Igor M. zloupotrebio službeni položaj i sebi pribavio 1.800 evra u kom iznosu je naneo štetu Srbiji.

On je, kako se sumnja, na ime akontacije troškova za selidbu prilikom povratka iz Nemačke u Srbiju sebi isplatio ukupno 2.328 evra i to 1.908 evra za troškove avionske karte za šest članova porodice i 420 evra za troškove pakovanja, iako se u Srbiju vratio sam, dok su mu supruga i četvoro maloletne dece ostali u Nemačkoj.

Shodno odredbama Pravilnika o naknadi troškova službenih putovanja i selidbe u inostranstvo, okrivljeni je imao pravo na naknadu jedne avionske karte u iznosu od 318 evra i 50 odsto od troškova pakovanja, pa je na taj način protivpravno za sebe zadržao iznos od 1.800 evra.

Komentari (0)