Bivši pripadnik MUP Srbije odbacio navode da je počinio ratni zločin na Kosovu

Šaćir Lutvija iz sela Krstac kod Dragaša, inače bivši pripadnik MUP Srbije, izjasnio se da nije kriv za optužbe da je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji počinio ratni zločin u Prizrenu.

Autor:  

Siniša Kostić

|  

17.09.2024. 16:21

Bivši pripadnik MUP Srbije odbacio navode da je počinio ratni zločin na Kosovu
Foto: Envato

“Uopšte se ne osećam krivim, nisam učestvovao u ovim događajima i sve je ovo laž”, rekao je Litvija u odgovoru na pitanje sudije Kujtima Krasnićija, da li se oseća krivim po navodima optužnice Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Prištini.

Prema optužnici on je u periodu 1998-1999. godine, u Prizrenu, tokom sukoba, pojedinačno i u saizvršilaštvu sa drugim licima policijskih snaga policijske stanice u Prizrenu, dok je bio mobilisan, uniformisan i naoružan, prekršio pravila međunarodnog prava. Lutvija je navodno “primenio represivne mere ubistva, hapšenja, premlaćivanja, maltretiranja i nečovečnog postupanja”.

U to vreme u policijskoj stanici u Prizrenu bio je aktivan još jedan policajac sa mladežom na licu

Branilac Šaćira Lutvije advokatica Jovana Filipović ustakla je da njen branjenik nije osoba koja je odgovorna za zločine navedene u optužnici, dodajući da je u to vreme u stanici policije u Prizrenu bio aktivan još jedan policajac sa mladežom na licu, što je glavni detalj po kome su oštećeni identifikovali uhapšenog kao osumnjičenu osobu.

“Ono što je simptomatično i zabrinjavajuće u celom postupku jeste da su svedoci identifikovali osumnjičenog samo na osnovu njegovog mladeža, dajući određene druge karakteristike pogrešno, zbog čega smo sigurni da nije on taj osumnjičeni koji treba da bude u pritvoru i da postoji druga osoba sa nekim sličnim karakteristikama. Međutim, kada pozovete svedoke, oni bi pre svega trebalo da znaju o kom osumnjičenom se radi što ovde nije bio slučaj, niko od svedoka nije znao imenično da kaže koga je to maltretirao, niti se bliže izjasni, osim tog mladeža, precizirala je Filipović.

Filipović dodaje da je Adis Lutvija, sin optuženog istakao da je očigledno da su njegovog oca zamenili sa drugim policajcem u Prizrenu iz tog vremena koji je na licu imao mladež. Zbog toga se obratio kancelariji kosovskog premijera.

“Adis je poslao mejl kancelariji Aljbina Kurtija i zatražio sastanak sa njim. Međutim do danas nije dobio bilo kakav odgovor. On smatra da je ova optužnica zasnovana na političkim motivima i kao čin odmazde i u tom pravcu je želeo da direktno sa njim porazgovara o načinu vođenja ove istrage”, istakla je Jovana Filipović. 

Šaćir Lutvija danas je prvi put izveden pred sudiju, nakon što je u oktobru prošle godine uhapšen, i skoro godinu dana proveo u zatvoru Grdovac kod Podujeva.

Komentari (0)